Κατεπείγουσες αλλαγές στα εργασιακά

Κατεπείγουσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αλλαγή ολόκληρου του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των απολύσεων, προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα της Βουλής. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει: την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού σε τρία στάδια, αύξηση των 511 ευρώ για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, στα 586 ευρώ -όπως ισχύει για όλους-, επανενεργοποίηση των μισθολογικών τριετιών που έχουν παγώσει και τελικά επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Για
τις συλλογικές συμβάσεις, -επαναφορά της ευνοϊκότερης για τους εργαζόμενους ρύθμισης- , της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας τους.

Επαναφορά της 6μηνης ισχύος της μετενέργειας, στις συμβάσεις εργασίας.

Αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας, ώστε να μπορεί και να παρεμβαίνει ουσιαστικά και να προσφεύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι, όταν οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Κατάργηση της δυνατότητας διαβούλευσης για εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα, απο ενώσεις προσώπων και η επαναφορά της δυνατότητας στα σωματεία.

Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

Επαναφορά όλων των προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους, απο απολύσεις, ατομικές ή ομαδικές. Μεταξύ αυτών το ύψος και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης.

Μείωση του χρόνου δοκιμαστικής περιόδου εργασίας ώστε ο εργαζόμενος που απομακρύνεται να δικαιούνται αποζημίωσης.

Δραστική μείωση της επιτρεπόμενης διάρκειας αλλά και των μορφών προσωρινής απασχόλησης.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε εθνική συμμαχία κατά της παρανομίας στην αγορά εργασίας και της εισφοροδιαφυγής με συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, των συνδικάτων, των εργοδοτικών οργανώσεων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα