Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 3/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα επιχειρηματικά δάνεια:

«Η κυβέρνηση σταθερά κινείται στην κατεύθυνση να δημιουργήσει ένα μόνιμο πλαίσιο διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών και μάλιστα για πρώτη φορά στο δικό μας δικαιϊκό σύστημα, βάζουμε και την λογική να διευθετούνται και οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο προς ιδιώτες που μέχρι σήμερα ήταν κοινός τόπος... Δημιουργούμε μια φόρμουλα, έναν μηχανισμό, όπου κάποιος που οφείλει

θα μπορεί να ρυθμίζει τις οφειλές του προς όλους, χωρίς εξαιρέσεις και υποσημειώσεις...Το σχέδιο δεν αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις. Αφορά οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει επαγγελματική - επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μικρές εμπορικές δραστηριότητες...».

* Για οφειλές προς τις τράπεζες:

«Για τις μικρές επιχειρηματικές δράσεις -σε μέγεθος-, υπάρχει η πρόνοια και η δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες πιστωτές, κυρίως με τα πιστωτικά ιδρύματα... Για πρώτη φορά, δημιουργείται ένα νομικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει και τους τελευταίους δισταγμούς που πιθανόν έχουν τα τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική ρύθμιση και διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων...Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Παρόλα αυτά, με αυτή την φόρμουλα διευθέτησης τελικά προσδοκούμε ότι θα εισρεύσουν χρήματα και προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις φορολογικές αρχές της χώρας, τελικά μόνο όφελος θα έχουν και τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δημόσιος φορέας, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία και για τους φορολογούμενους και για τους ασφαλιζόμενους».

* Για τα στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς:

«Πλέον έχουμε μια πολύ εικόνα για το πώς οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους, αξιοποιούν το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για να προστατεύσουν την κατοικία τους, αυτή την μεταβατική διάταξη την οποία ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2013 και για την οποία γίνεται πολύς λόγος χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο νόημα, έχουν επιλέξει εξαιρετικά μικρός αριθμός δανειοληπτών».

Δημοσιογράφος: Άρα πιστεύετε ότι είναι μύθος η ιστορία με τους πλειστηριασμούς και ότι η απελευθέρωση δεν θα έχει προβλήματα...

Γ. Στεργίου: «Ακριβώς. Όχι η απελευθέρωση, στην ουσία η παύση της μεταβατικής διατάξεως. Άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε σε αυτή την μεταβατική διάταξη είναι για να έχουμε όλο τον χρόνο για να δημιουργήσουμε αυτό το σταθερό και μόνιμο πλαίσιο, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα ακόμα και σε κάποιον σκληρά δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη -ο οποίος παρά την θέλησή του δεν πληρώνει τις οφειλές του-, να διασώζει την κύρια κατοικία του... Όσοι εκμεταλλέουνται αυτού του είδους τις διατάξεις, το κάνουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος εκείνων που χρειάζονται την στήριξη ενός κράτους πρόνοιας. Σε αυτούς δεν θα χαριστούμε».

Δημοσιογράφος: Υποθέτω ότι ο νόμος θα είναι έτοιμος, γιατί υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμος μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου... Φαντάζομαι ότι είναι και θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές αυτή η καθυστέρηση...

Γ. Στεργίου: «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα φέρουμε την νομοθετική ρύθμιση εντός του Οκτωβρίου και σε αυτό παραμένουμε αταλάντευτοι... Η πρόθεσή μας είναι αυτή η νομοθεσία να είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στις αρχές του επόμενου χρόνου...».

Δημοσιογράφος: Το θέμα της αντιμετώπισης των επιχειρηματιών θα επεκταθεί και στους ιδιώτες;

Γ. Στεργίου: «Αυτή την στιγμή συζητάμε μόνο το κομμάτι που αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες... Οι ιδιώτες -όλοι όσοι είναι υπάλληλοι επιχειρήσεων-, θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές, όταν θα έχουν δουλειά και θα πληρώνονται από αυτήν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα