Ο Γ. Μιχελάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μίλησε στις 22/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Ναταλία Κανταρτζή.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς:

«Τα λεφτά του προγράμματος είναι ίδια με πέρυσι, 150 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι είχαν καλυφθεί λίγο περισσότερα από 60.000 παιδιά. Φέτος εκτιμάμε ότι θα είναι αρκετά παραπάνω. Κάνουμε προσπάθειες με τα ίδια χρήματα να καλύψουμε περισσότερα παιδιά... Προσπαθούμε, καταρχήν, να βρούμε επιπλέον πόρους, να βρούμε κονδύλια που να μπορούν να μεταφερθούν στην συγκεκριμένη δράση...
Το ζήτημα λοιπόν είναι να γίνει σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων και να προσπαθήσουμε μέσα από όλα τα κονδύλια που υπάρχουν να βρούμε αυτά τα οποία θα ικανοποιήσουν την συγκεκριμένη ανάγκη. Από εκεί και πέρα, αναζητάμε και άλλους τρόπους. Ήδη κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις στην ΚΕΔΕ και περιμένω απάντηση. Από την μεριά μας, όμως, σε συνεργασία και με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας -διότι αυτά τα δύο υπουργεία έχουν τα κονδύλια-, γίνεται προσπάθεια να βρούμε παραπάνω χρήματα».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα προλάβετε; Είμαστε λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα της νέας χρονιάς...

Γ. Μιχελάκης: «Ναι, θα προλάβουμε».

* Για κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων:

«Το θέμα της κινητικότητας αφορά όλο τον δημόσιο τομέα. Όλοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων. Δεν υπάρχει κανείς αντίθετος στο θέμα αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, Οκτώβριο - Νοέμβριο, την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των δομών. Τι σημαίνει αυτό; Θα δούμε ποιες υπηρεσίες πρέπει να έχει ένας ιδανικός δήμος, πόσο προσωπικό και με τι προσόντα θα είναι αυτό το προσωπικό σε κάθε υπηρεσία. Σημείο αναφοράς μας πρέπει να είναι η κοινωνία. Από την αξιολόγηση αυτή θα έχουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον δημότη. Από εκεί και πέρα, θα καλύψουν και οι δήμοι τις ανάγκες τους, διότι κακά τα ψέματα, αυτή την στιγμή το σύστημα το οποίο υπάρχει στους δήμους δεν είναι εξορθολογισμένο. Έχουμε ανισοκατανομές σε προσωπικό και ανάμεσα σε δήμους και ανάμεσα σε υπηρεσίες του ίδιου δήμου. Με την αξιολόγηση θα μπορέσουμε επιτέλους να ενισχύσουμε υπηρεσίες μέσα στον ίδιο δήμο που μπορεί να είναι υποστελεχωμένες ή δήμοι που έχουν πολύ προσωπικό, να ενισχύσουν άλλους οι οποίοι έχουν έλλειψη. Η κινητικότητα συνεπώς είναι και ενδοδημοτική και διαδημοτική. Αυτή η αξιολόγηση -που θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό-, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή την στιγμή υπάρχει ο χρόνος για να γίνει. Το γεγονός ότι δεν είχε γίνει μέχρι τώρα οδήγησε σε οριζόντιες περικοπές, όπως αυτές με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες. Εάν κάποια πράγματα είχαν προχωρήσει πολύ νωρίτερα, θεωρώ ότι σήμερα θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη θέση και αυτές οι αλλαγές δεν θα γίνονταν με αυτό τον σκληρό τρόπο, έναν τρόπο που δεν είναι δίκαιος, διότι καμία οριζόντια περικοπή δεν είναι δίκαιη».

* Για τους πλειστηριασμούς:

«Από κανέναν δεν έχει τεθεί γενική άρση των πλειστηριασμών. Κανένας δεν έχει πει ότι οι άνθρωποι που αυτή την στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, θα έχουν επιπτώσεις. Κανένας δεν είπε ότι πρέπει να πάρουν το σπίτι κάποιου ο οποίος είναι άνεργος ή έχει αντικειμενικές δυσκολίες. Οι συζητήσεις και οι αναφορές γίνονται για αυτούς οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική επιφάνεια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν. Ενώ τους καλούν οι τράπεζες να κάνουν διακανονισμούς και ρυθμίσεις -γιατί έχουν την δυνατότητα-, δεν ανταποκρίνονται. Μιλάμε δηλαδή για αυτούς που εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου και απλώς δεν πληρώνουν...
Εάν ξαφνικά βγει στο σφυρί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων, αυτό μόνο κακό θα κάνει και στις τράπεζες και σε όσους έχουν ακίνητα και στους ενοικιαστές. Δεν είναι κάτι το οποίο βοηθά κάποιον. Κανέναν δεν βοηθάει. Γι' αυτό σας λέω ότι κανείς δεν έχει θέσει αυτή την στιγμή μια γενική άρση των πλειστηριασμών».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα