Νέες περικοπές σχεδιάζουν οι τράπεζες

Νέες περικοπές ετοιμάζουν οι τράπεζες με στόχο την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών. Οι τράπεζες προχωρούν σε επανεξέταση όλων των δαπανών ενώ προωθούν και νέες περικοπές σε αμοιβές κυρίως σε επίπεδο ανώτερης διοίκησης. Πληροφορίες αναφέρουν για νέο γύρο μειώσεων αμοιβών της τάξης του 10%. Παράλληλα σχεδιάζουν, σε βάθος τριετίας, τη δραστική μείωση του αριθμού καταστημάτων αλλά και του προσωπικού.

Στελέχη τραπεζών

σημειώνουν ότι η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος και η προσαρμογή στη νέα οικονομική πραγματικότητα αποτελούν μονόδρομο. Υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια το ΑΕΠ έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% και η εικόνα του τραπεζικού συστήματος εξακολουθεί να θυμίζει την προ κρίσης εποχή. Μέσω των συγχωνεύσεων τους τελευταίους μήνες πάνω από 10 τράπεζες (Εμπορική, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Millennium, Proton, Probank FBB, Cyprus Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την αναδιάταξη του δικτύου καταστημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν στην Ελλάδα δίκτυο άνω των 3.200 σημείων, ενώ απασχολούν περίπου 46.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών το δίκτυο με ορίζοντα 3ετίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 20%, ενώ ανάλογη αναμένεται η μείωση του προσωπικού. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 600 καταστήματα λιγότερα και πάνω από 9.000 εργαζόμενους.

Ηδη οι διοικήσεις των τραπεζών, προχωρούν με ταχύτητα στην προσαρμογή του δικτύου καταστημάτων και σχεδόν καθημερινά κάποιο κατάστημα τράπεζας κλείνει.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού αυτή θα γίνει με την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, καθώς και από τη «φυσική» μείωση του προσωπικού μέσω των συνταξιοδοτήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης του Ομίλου Πειραιώς με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων στον όμιλο, δηλαδή περίπου 2.500 εργαζόμενοι. Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προετοιμάζει επίσης η Alpha Bank παράλληλα με τον ανασχεδιασμό του δικτύου της. Το πράσινο φως από την τρόικα αναμένει η διοίκηση της Εθνικής για την υλοποίηση του δικού της προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού, ενώ ανάλογο πρόγραμμα εξετάζει να εφαρμόσει και η νέα διοίκηση της Eurobank στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα