Ο Γ. Χαρδούβελης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γκίκας Χαρδούβελης, μίλησε στις 3/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Μήπως θα έπρεπε η χώρα μας να κινηθεί στο προσκήνιο και το παρασκήνιο με lobbying, να σχεδιάσει στρατηγικές, να δει τι διεκδικεί, ποιες θα είναι οι άμυνες μας και ποιοι οι σύμμαχοι μας; Ίσως είναι μια από τις κρισιμότερες εθνικές διαπραγματεύσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια, έτσι δεν είναι;

Γ. Χαρδούβελης: «Σίγουρα. Μου θυμίζει το τέλος

του 2011, επί εποχής Παπαδήμου, όταν φτιαχνόταν το δεύτερο μνημόνιο. Τώρα τελειώνει το μνημόνιο, οι δανειστές μας βλέπουν ότι έχουν γίνει διαρθρωτικές αλλαγές, πολλές μόνο στα χαρτιά χωρίς να έχουν υλοποιηθεί. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι η χώρα θα πάει μπροστά και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και πριν δώσουν και τα τελευταία χρήματα, θα ήθελαν να έχουν και μια πιο κοντινή επίβλεψη, να το πω έτσι».

Δημοσιογράφος: Πριν δώσουν νέα χρήματα... Ουσιαστικά μιλάμε για μια νέα χρηματοδότηση, την προανήγγειλε και ο κ. Σόιμπλε...

Γ. Χαρδούβελης: «Πάντοτε πίστευα και το έλεγα και δημοσίως από το καλοκαίρι, ότι η Ελλάδα χρειαζόταν 10 - 13 δισ. ευρώ. Αλλά να της δοθούν τα χρήματα γρήγορα. Άμα είναι να μας σέρνουν για να μας δώσουν κάποια χρήματα στο τέλος, η οικονομία δεν θα πάρει πολύ εύκολα μπροστά.»

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε πολύ κρίσιμη αυτή τη χρηματοδότηση;

Γ. Χαρδούβελης: «Όσο πιο γρήγορα υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία και όσο πιο γρήγορα ο Έλληνας αισθανθεί ότι βλέπει ένα καλύτερο αύριο, τόσο καλύτερα θα είναι. Το χρήμα ή θα το δώσουν οι ξένοι δανειστές ή θα το δώσουν από τις ιδιωτικοποιήσεις οι ξένοι επενδυτές».

Δημοσιογράφος: Βέβαια χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς κάποιες δεσμεύσεις από την πλευρά της χώρα μας...

Γ. Χαρδούβελης: «Οι δεσμεύσεις για την προηγούμενη χρηματοδότηση έχουν γίνει. Εμείς βέβαια ζητάμε κάτι παραπάνω, ζητάμε η λήξη των δανείων αυτών να πάει ίσως και στα 50 χρόνια και ζητάμε να μειωθούν κάποιοι τόκοι. Ήδη μας δανείζουν με πολύ μικρά επιτόκια και έχουν δώσει παράταση στην αποπληρωμή αυτών των δανείων. Βέβαια, σίγουρα θα ήταν καλύτερο να δοθεί και άλλη παράταση, ώστε να μην υπάρχει αυτός ο βραχνάς, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει. Φυσικά για να τα δώσουν αυτά, θα ζητήσουν κιόλας πράγματα. Δεν θα τα δώσουν εύκολα, ιδίως όταν βλέπουν ότι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας αλλάζει».

Δημοσιογράφος: Σας θυμάμαι βέβαια, από αυτή εδώ την εκπομπή, να αποκλείετε κούρεμα και να μιλάτε για παράταση 40 χρόνων...

Γ. Χαρδούβελης: «Το κούρεμα αυτό καθ' εαυτό είναι δύσκολο να περάσει από τα κοινοβούλια των Ευρωπαίων. Κανένας δεν θα το δεχτεί εύκολα και θα πουν "μα γιατί να χαρίζουμε λεφτά στους Έλληνες;". Αυτό που μπορούν να περάσουν στα κοινοβούλια τους είναι "θα τα πάρουν τα λεφτά, απλά λίγο αργότερα"».

Δημοσιογράφος: Μια τέτοια παράταση μήπως απλά μεταθέτει τη χρεωκοπία στα παιδιά και στα εγγόνια μας; Είναι βιώσιμο το χρέος μόνο με παράταση της αποπληρωμής και όχι με επιπλέον κούρεμα;

Γ. Χαρδούβελης: «Σε όρους παρούσας αξίας, το ελληνικό χρέος θα είναι πιο ελαφρύ από το ιταλικό, με οποιαδήποτε παράταση. Διότι αυτό που μετράει είναι αν έχεις ανάγκη να πληρώσεις κάτι άμεσα. Αν δεν έχεις άμεσα ανάγκη, μπορεί η οικονομία να ορθοποδήσει, να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας, οπότε εξαφανίζεται αυτόματα και το οποιοδήποτε χρέος».

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε προηγουμένως για πολιτική ατμόσφαιρα... Το κακό είναι ότι αυτή η στιγμή, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι πολύ κρίσιμες και εθνικής σημασίας και συμπίπτουν με μια εκλογική αναμέτρηση που ίσως είναι από τις χειρότερες που έχουμε δει, τουλάχιστον στο επίπεδο της μισαλλοδοξίας και των διχαστικών συμπεριφορών. Είναι ανησυχητικό αυτό;

Γ. Χαρδούβελης: «Σίγουρα δεν βοηθάει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό, διότι και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δεσμευτούν ότι έχουν βοηθήσει τους Έλληνες, ακόμα και πριν τις ευρωεκλογές. Τα σπρώχνουν όλα για μετά».

Δημοσιογράφος: Έχω την αίσθηση ότι ένα μέρος του ελληνικού λαού θα περίμενε από το λεγόμενο συνταγματικό τόξο μια -έστω και υπόγεια-, διαβούλευση για το τι θέλουμε να κάνουμε με το χρέος. Φαίνεται ότι δεν συζητιέται καθόλου. Δεν είναι μεγάλο θέμα αυτό;

Γ. Χαρδούβελης: «Δεν το βλέπω εγώ αυτό. Για εμένα το μεγαλύτερο θέμα είναι αυτό που δεν έγινε και το πληρώνουμε. Είναι ότι ενώ έχουμε τέσσερα χρόνια μνημόνιο, δεν έχουμε καταφέρει να πούμε ως Ελλάδα, ως συνταγματικό τόξο, ότι έχουμε κάποιες προτεραιότητες για τη χώρα μας και την οικονομία. Εκεί που συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές, η περιφερειακή ανάπτυξη με την πολιτική ανταγωνιστικότητας, για παράδειγμα, στο γάλα, βρεθήκαμε να τσακωνόμαστε. Ενώ αν είχαμε καταγράψει ότι έτσι θέλουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και έχουμε αυτή την προτεραιότητα και οι Ευρωπαίοι θα έλεγαν "ναι σωστά. Το έχετε πει και έτσι πρέπει να κάνετε". Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει το δικό μας εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, έρχονται και λένε "το είπε ο ΟΟΟΣΑ, κάν' το". Είμαστε για κλάματα σαν χώρα. Αναγκαζόμαστε και αντιδρούμε παθητικά σε αυτά που λένε οι δανειστές. Και λέμε "δεν θέλουμε αυτό και εκείνο". Εμείς τι θέλουμε; Δεν το έχει πει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά; Είμαστε απίστευτοι. Ο λόγος που η Ιρλανδία βγήκε από το μνημόνιο είναι διότι όποτε πήγαιναν στα υπουργεία και τους έλεγαν κάτι διαφορετικό, τους απαντούσαν "κύριοι, εμείς έχουμε υπόδειγμα, έτσι θα βγούμε από την κρίση. Αυτό που λέτε αντίκειται σ' αυτό και αφήστε μας ήσυχους". Και τους άφηναν ήσυχους. Εμείς ακόμα δεν το κάνουμε αυτό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα