Ο Φ. Κουβέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μίλησε στις 16/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη μη συγκρότηση κυβέρνησης ΠαΣοΚ - Νέας Δημοκρατίας - Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα εξασφάλιζε την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά κυρίως και τη λαϊκή στήριξη, δε θα μπορούσε να σταθεί. Αυτό το οποίο είπα από
την πρώτη στιγμή, όταν έδινα την ψήφο μου υπέρ του να γίνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς -όταν στα χέρια είχε τη δεύτερη εντολή ο κ. Τσίπρας-, υπήρχε ως στοιχείο, με το δεδομένο ότι η μεν Νέα Δημοκρατία έδινε ψήφο ανοχής, το δε ΠαΣοΚ έδινε ψήφο εμπιστοσύνης, εγώ δε την αμέριστη στήριξη μιας τέτοιας κυβέρνησης με τη σφραγίδα της Αριστεράς. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, συνεχώς μετά την έκδοση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν είχαν στο νου τους ούτε στις πολιτικές τους επιλογές να υπάρξει μια κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει η χώρα τις νέες εκλογές και μάλιστα μια κυβέρνηση η οποία θα είχε μια προγραμματική συμφωνία, για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αρχίσει η σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Δεν το ήθελαν. Όταν ήρθε η ώρα της άλλης εντολής στα χέρια του κ. Βενιζέλου και πάλι πρότεινα αυτή την οικουμενική κυβέρνηση, αλλά και τότε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν ήθελε τη συμμετοχή. Τότε και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησαν να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση και δε θα μπορούσε να υπάρξει».

* Για εκλογές Ιουνίου:

«Η διεκδίκηση είναι η χώρα να μην έχει ακυβερνησία ή περίπου ακυβερνησία και πρέπει να υπάρξει αναμφισβήτητα η κυβερνητική λύση. Δεν βλέπω να έχουμε μεγάλη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών... Εμείς ζητάμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και δύναμη από τον ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε με έναν αποφασιστικό τρόπο να συντελέσουμε στο να υπάρξει και κυβέρνηση και μάλιστα με συγκεκριμένη πολιτική διεκδίκηση για τα δύο στοιχεία: την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και βεβαίως κυβέρνηση. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξει ο ελληνικός λαός και θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός έχοντας συγκεκριμένο δείγμα γραφής από τις πολιτικές δυνάμεις, θα κρίνει πού είναι η υπευθυνότητα, πού είναι η ευθύνη απέναντι στη χώρα και στην κοινωνία».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν προκύπτει "μαγιά" συνεννόησης (σ. σ. από το στάδιο των διερευνητικών και αυτό αποδεικνύεται και από τα πρακτικά). Είπα ότι θέλουμε μια κυβέρνηση οικουμενική. Επίσης θέλουμε την πολιτική, η οποία μας κρατάει ως χώρα στην ευρωζώνη και αποδεσμεύει σταδιακά από το μνημόνιο. Και παρέθεσα και έξι - εφτά σημεία, τα οποία μάλιστα αναφέρονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και στα πρακτικά. Εκεί θα διαπιστώσει κανείς ότι είχαμε διαφορετική στάση και από τον κ. Βενιζέλο, ως εκφραστή της πολιτικής που οδήγησε στο μνημόνιο και υπέγραψε το μνημόνιο και από τον κ. Σαμαρά. Την στάση του κ. Καμμένου δεν την κρίνω, διότι ήταν αρκετά ασαφής και πέρα από τη γενική αναφορά στην καταγγελία του μνημονίου, τα άλλα ζητήματα δε θα μπορούσε καν
Keywords
Τυχαία Θέματα