Ο Δ. Βίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στις 3/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ψήφο εμπιστοσύνης και το πρώτο σχόλιο από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για "απονομιμοποιημένη Βουλή":

Δημοσιογράφος: Υπήρχε σκέψη στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για κατάθεση πρότασης μομφής και άρα αιφνιδιαστήκατε από την κίνηση της κυβέρνησης;

Δ. Βίτσας: «Δεν υπήρχε σκέψη να καταθέσουμε πρόταση μομφής. Η μοναδική σκέψη -που την εκθέτουμε και δημόσια-, είναι ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει.
Η πραγματική κατάσταση των ανθρώπων και των πολιτών χειροτερεύει και μοναδική λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Με μία έννοια, υπάρχει κοινοβουλευτική δραστηριότητα, όμως σε μία ιστορική στιγμή, σε μία περίοδο όπου η δυσαρμονία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την κοινωνική πλειοψηφία είναι τόσο εμφανής, δεν προσφεύγεις στο κοινοβούλιο, προσφεύγεις στον λαό».

Δημοσιογράφος: Πρόσεξα στο πρώτο σχόλιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αμέσως μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στην ψήφο εμπιστοσύνης, έναν χαρακτηρισμό -επιτρέψτε μου, προσωπικά τουλάχιστον, με ξένισε-, απονομιμοποιημένη Βουλή...

Δ. Βίτσας: «Ναι. Λέμε ότι είναι ηθικά απονομιμοποιημένη. Δεν λέμε ότι αυτή η Βουλή δεν ισχύει. Με την έννοια, ότι αυτή τη στιγμή η αντιπροσώπευση των πολιτικών δυνάμεων -δηλαδή η κοινωνική αντιπροσώπευση-, είναι θα λέγαμε πολύ λίγο ασφαλής, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Άρα, με αυτή την έννοια, αυτή η Βουλή δεν έχει την ηθική και κοινωνική νομιμοποίηση να προχωράει σε διαπραγματεύσεις -η κυβέρνηση, μάλλον, που έχει τη δύναμη από τη Βουλή- και πολύ περισσότερο δεν έχει την "νομιμοποίηση" -μέσα σε εισαγωγικά βάλτε το, γιατί δεν κάνουμε νομική επιστήμη, πολιτική κάνουμε-, σε πολιτικό πλαίσιο, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Δημοσιογράφος: Άρα σκέφτομαι ότι ενδεχομένως απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, "πλειοψηφία" θα ήταν ο σωστός όρος και όχι απονομιμοποιημένη Βουλή...

Δ. Βίτσας: «Τώρα, ας μην μπλέξουμε στα γραμματικά και σε βαρβαρικούς ολικισμούς κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Όχι, έχει πολύ μεγάλη βάση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζει απονομιμοποιημένο το κοινοβούλιο, σε μία χρονική συγκυρία που υπάρχουν σοβαρά ζητήματα από κάποιους να απονομιμοποιήσουν τον κοινοβουλευτισμό...

Δ. Βίτσας: «Το βασικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος προσφεύγουν σε μία αμυντικού χαρακτήρα κίνηση, πιθανά για να κερδίσουν χρόνο και να σώσουν -θα λέγαμε-, τον κυβερνητικό εαυτό τους, με αυτή την κατάθεση. Βεβαίως, όταν κάποιος έχει την κοινωνική μειοψηφία και συγχρόνως την κοινωνική καταδίκη προσπαθεί να προσφύγει στην ασφάλεια των βουλευτών του, που έτσι κι αλλιώς τον στηρίζουν -ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας- ή να μαζέψουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, προσπαθώντας να λύσουν το μέσα τους, τη στιγμή που δεν μπορούν να λύσουν το έξω, την κοινωνία δηλαδή».

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι είναι άσκηση συσπείρωσης για την εκάστοτε κυβέρνηση...

Δ. Βίτσας: «Η οποία θα έλεγα ότι γίνεται με έναν παράξενο τρόπο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, εάν κάποιος το έβλεπε απ'΄έξω, όχι εγώ, αλλά απ' 'έξω... Ψήφο εμπιστοσύνης για ποιον λόγο; Θα βάλει η κυβέρνηση κάποιες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση; Έχει αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση, τα οποία θα φέρει προς έγκριση κι άρα ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή; Ο κ. Ψυχάρης εχθές έλεγε -λογικά, κατά τη γνώμη μου-, "δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό, σε δύο μήνες υπάρχει ο προϋπολογισμός". Ο προϋπολογισμός έχει πάντοτε τον ρόλο της ψήφου εμπιστοσύνης... Χάσιμο χρόνου, εστιάζοντας περισσότερο στην πολιτική σωτηρία του κ. Βενιζέλου».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει το ενδεχόμενο από αυτή τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, να υπάρξει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τι μπορεί να σημαίνει αυτό, κατά τη δική σας ανάγνωση;

Δ. Βίτσας: «Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Εμένα με ενδιαφέρει ότι και με αυτή την κίνηση μειώνονται οι αντιστοιχίσεις ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή, που ο κόσμος ταλαιπωρείται με τον ΕΝΦΙΑ, που υπάρχει πρόταση για ομαδικές απολύσεις, για αλλαγή του ασφαλιστικού πλαισίου επί τα χείρω, που από 1-1-2015 η εγγυημένη σύνταξη θα είναι κατά τι λιγότερο των 360 ευρώ, ο κ. Σαμαράς κι ο κ. Βενιζέλος επέλεξαν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια για τον εαυτό τους, για την προς τα έξω εμφάνισή τους -εννοώ προς την Ευρώπη- ή για τη συσπείρωση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Έχω την εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση καταρρέει και δεν καταρρέει βέβαια από τεχνάσματα, αλλά από την αποτυχία του προγράμματος, την αποτυχία της πολιτικής και την κοινωνική καταδίκη».

* Για το ενδεχόμενες εκλογές τον Νοέμβριο:

«Δεν κάνουμε εκτίμηση χρόνου, λέμε ότι είναι αναγκαίες οι εκλογές, χθες. Ότι υπάρχει μία πιθανότητα, υπάρχει. Άλλωστε, κάθε στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να πέσει. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Ντράγκι χτες, στην ουσία είπε αρκετά καθαρά ότι η Ελλάδα, είτε το πούμε μνημόνιο, είτε πρόγραμμα επιτήρησης, υπό αυτή την κυβέρνηση και υπό αυτή την πολιτική θα είναι σε μία πολύ στενή εποπτεία. Άλλοι μιλάνε όχι απλώς για εποπτεία και επιτήρηση, αλλά και κάτι χειρότερο, όλα τα επόμενα χρόνια».

* Για την ύπαρξη ή μη ευρωπαϊκής εποπτείας σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Θα διεκδικήσουμε να λειτουργήσουν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην είμαστε υπό την εποπτεία υπαλλήλων ή αυτής της Τρόικας. Άρα να παρθούν πολιτικές αποφάσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη σύνοδο των πολιτικών ηγετών και στα eurogroup και σε όλες αυτές τις δομές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το ζήτημα είναι πολιτικό και βεβαίως μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα διεκδικήσουμε και αλλαγές εντός των ευρωπαϊκών θεσμών».

Δημοσιογράφος: Άρα είναι εκ των πραγμάτων δεκτό ότι θα υπάρξει εποπτεία, αλλά υπό την έννοια των ευρωπαϊκών πλέον θεσμοθετημένων οργάνων...

Δ. Βίτσας: «Εμείς δεν νιώθουμε ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νιώθουμε συνιδιοκτήτες. Σε αυτή τη λογική, αν θέλετε να χρησιμοποιήσω μέσα σε πολλά εισαγωγικά τη λέξη εποπτεία, που θα πρέπει να είναι η Γερμανία, στην ίδια λογική θα πρέπει να είναι και η Ιταλία και η Ελλάδα. Και εδώ τα περιθώρια άσκησης εσωτερικής πολιτικής, από μία εθνική κυβέρνηση που είναι αυτή που εκλέγεται, είναι νομίζω μεγάλα και πρέπει να ανακτηθούν κυριαρχικά δικαιώματα, προωθώντας βέβαια και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο της Ελλάδας».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είπε σε δήλωσή του χτες ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν θα κάνει αποδεκτή τη συμφωνία για το χρέος και το γνωρίζουν αυτό και οι εταίροι μας... Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν υπάρξει μία συμφωνία για κάποια ρύθμιση του χρέους, πριν την προσφυγή σε εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει ως βάση; Και το κομμάτι στο οποίο αναφέρεται ο κ. Παππάς, "το γνωρίζουν και οι εταίροι μας", σημαίνει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ενημερώσει και τα ηγετικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόθεσή του αυτή;

Δ. Βίτσας: «Οι εταίροι μας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι οποίες βασίζονται σε ένα τρίπτυχο: ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής και του μνημονιακού καθεστώτος, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα μπορέσει να αναστρέψει και την ανεργία, αλλά και να ανασυγκροτήσει τη χώρα και προηγείται όλων, ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα, ανεξάρτητο από τις διαπραγματεύσεις, που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη, που είναι πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας, επανάκτησης της εργασίας και δημοκρατικών τομών. Άρα αυτό το έχουμε και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας ότι θα το διεκδικήσει μία κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που θα είναι κυβέρνηση όχι απλώς ενός κόμματος, αλλά θα έλεγε κανείς κυβέρνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες όχι μόνο από πολιτικές, αλλά και από κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πολύ σωστά ο Ν. Παππάς είπε ότι γνωρίζουν -κι άλλωστε και γι' αυτό δεν προχωράει, με μία έννοια-, ότι οποιαδήποτε επιβολή από αυτή την κυβέρνηση μίας ρύθμισης του χρέους, εμάς δεν μας καθιστά -θα έλεγα-, υποχείριο αυτής της επιβολής».

* Για την χθεσινή ερώτηση του Μ. Γλέζου στο ευρωκοινοβούλιο, για τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής:

«Εμείς προωθούμε -με βάση τις δυνατότητες που έχουμε τώρα-, ένα μείγμα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με άλλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, όπως είναι ο λιγνίτης που θα πρέπει να δούμε βεβαίως την χρησιμοποίησή τους και σε σχέση και με τους ρύπους τους τους οποίους παράγουν. Σε ένα τέτοιο μείγμα, θα πρέπει να ορίσουμε μία ενεργειακή πολιτική που να καλύπτει τουλάχιστον την χώρα. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία ανεξέλεγκτη διαδικασία, όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες θέλουν να επιτύχουν μέγιστο κέρδος για τους αξιοποιούντες. Ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές εταιρίες. Επ' αυτού του ζητήματος ιδιαίτερα τοποθετήθηκε, γιατί φαντάζομαι κανένας δεν θέλει να βλέπει χωράφια, τα οποία θα μπορούν να σπαρθούν και να βγει αγροτική παραγωγή, να έχουν σιδερένια κελύφη. Ή κανείς δεν θέλει να βλέπει όλα τα βουνά μας με ανεμογεννήτριες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
αθηνα, βουλη, λύση, σαμαρας, βενιζελος, προυπολογισμος, σημαίνει, ενφια, εκλογες, ελλαδα, μνημονιο, χρεος, θεσσαλονικη, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, κοινωνια, αποτελεσματα, ψηφος εμπιστοσυνης, γερμανια, γνωμη, εθνικη, ηθικη, ιταλια, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, σωτηρια, αγροτικη, ανεργια, βουνα, γινεται, δεδομενο, δυναμη, δηλωση, δικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εννοια, εμφάνιση, ευρωπη, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λύση, λιγνιτης, μηνες, νομικη, ορος, ουσια, ρητρα, ρυθμιση, ρολο, συνταξη, τι ειναι, ψυχαρης, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, ομαδες, οργανα, σημαίνει, σωστος, θελω να, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα