Αυστηρό μήνυμα προς το Τελ Αβίβ από τις Βρυξέλλες

Η Ε.Ε. καταδίκασε την κατασκευή νέων κατοικιών σε εβραϊκή συνοικία της προσαρτημένης παλαιστιανιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι το μέλλον των σχέσεών της με το Ισραήλ θα εξαρητθεί από τη δέσμευση του τελευταίου για την επίτευξη της ειρήνης.Το σχέδιο κατασκευής αυτών των 2.610 κατοικιών έλαβε την περασμένη εβδομάδα την τελική έγκριση με την επίσημη δημοσίευσή του, η οποία προηγείται κατά λίγες ημέρες του διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών.

«Είναι ένα νέο πολύ επιβλαβές βήμα που υπονομεύει

την προοπτική της λύσης των δύο κρατών και προκαλεί αμφιβολίες για τη δέσμευση του Ισραήλ υπέρ μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους», εκτιμά σε ανακοίνωσή της η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια λύση στη σύγκρουση δεν θα καταστεί δυνατό να βρεθεί «παρά μόνο εάν τα μέρη απέχουν από μονομερείς δράσεις που αλλάζουν την κατάσταση επί του πεδίου», επιμένει υπενθυμίζοντας ότι «η Ε.Ε. δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα προ του 1967 σύνορα, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, εκτός αν συναινέσουν σ' αυτές τα δύο μέρη».

«Υπογραμμίζουμε πως το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ισραήλ θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση αυτού του τελευταίου σε μια διαρκή ειρήνη και μια λύση που να περιλαμβάνει δύο κράτη», πρόσθεσε.

Η συνέχιση του εποικισμού θεωρείται μείζον εμπόδιο στις προσπάθειες που αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.'

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα