Ο Δ. Τσομώκος στον ΑΘΗΝΑ984

O καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος, μίλησε στις 08/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής:

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η Σύνοδος Κορυφής της 8ης και της 9ης Δεκεμβρίου, γιατί πλέον χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί η γενικευμένη υπαρξιακή κρίση της Ευρωζώνης... Αν μετά την συνεδρίαση της 8ης και της 9ης Δεκεμβρίου οι διεθνείς αγορές δεν λάβουν σαφές κι ευκρινές μήνυμα, κινδυνεύουμε για αυτή καθεαυτή την ύπαρξη της Ευρωζώνης...».

Και
συνέχισε: «Τα υπολανθάνοντα προβλήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί είναι: πρώτον, αν θα δημιουργηθεί τελικά μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, των προθύμων που θα υπογράψουν τις αλλαγές, διακρατικές ή διμερείς αλλαγές της συμφωνίας ή  θα έχουμε την Ευρώπη των είκοσι εφτά. Δεύτερο και σημαντικότερο, αν τελικά η Γερμανία θα επιλέξει μια πολιτική της γερμανικής Ευρώπης ή της ευρωπαϊκής Γερμανίας... Αν πάμε σε μια γερμανική Ευρώπη, πολύ φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις και από το Νότο αλλά και από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη θα είναι τέτοιες οι οποίες θα φαλκιδεύσουν την ύπαρξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως... Πολύ φοβάμαι ότι αν η Γερμανία δεν δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή προοπτική θα οδηγηθούμε σε μια κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Ο οικονομικός χρόνος αυτή την στιγμή, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά στην Ευρώπη γενικότερα, είναι περιορισμένος και δεν δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικούς ελιγμούς στους οποίους ήταν συνηθισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο παρελθόν. Ο οικονομικός χρόνος τώρα είναι άτεγκτος, περιορισμένος και δυστυχώς, οι συνέπειες θα είναι συνταρακτικές».

* Για τους μηχανισμούς  EFSF και  ESM:

«Αν αυτός ο μηχανισμός δεν έχει σημαντική δύναμη πυρός, δεδομένου του τραπεζικού προβλήματος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο... Αν δεν υπάρχει μεγάλη δύναμη πυρός πιστεύω ότι θα είναι αναποτελεσματικός».
* Για την Ελλάδα:

«Τα περιθώρια επιλογών πλέον στη χώρα μας στενεύουν, αλλά υπάρχουν. Να αντιμετωπίσουμε κατάματα και ρεαλιστικά τη νέα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης να δημιουργήσουμε τις άμυνές μας για την κοινωνική συνοχή μας και την οικονομική μας επιβίωση, ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων μέτρων και αποφάσεων που θα ληφθούν για λογαριασμό μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα