Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στις 21/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Χρειάζεται συμφωνία, επείγει, η ελληνική κυβέρνηση την επιδιώκει, οι εναπομένουσες διαφορές είναι γεφυρώσιμες. Το συμφέρον όλων των πλευρών είναι η συμφωνία και νομίζω ότι αυτή την ώρα που η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιδιώκει αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή και σε διάρκεια και σε περιεχόμενο, αυτό που προέχει είναι η στήριξη αυτής της προσπάθειας του πρωθυπουργού, διότι

εκπροσωπεί τη χώρα και όχι μόνο ένα κόμμα. Και οι υπόλοιποι πρέπει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να δείξουν σοβαρότητα... Τίποτα δεν έχει "κλειδώσει" ακόμη, αλλά να ξέρετε ότι γίνεται εντατική προσπάθεια οι εναπομένουσες διαφορές, που είναι πολύ μικρές σε σχέση με τη ζημιά που θα έκανε μία μη συμφωνία σε όλες τις πλευρές και στους δανειστές μας, να είναι κανείς συγκρατημένα αισιόδοξος...».

Δημοσιογράφος: Κατά τη γνώμη σας, τα σενάρια τρόμου που παρακολουθήσαμε τα τελευταία 24ωρα, εντέλει ήταν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης; Ήταν μπλόφες; Να μην τα πάρουμε σοβαρά;

Δ. Παπαδημούλης: «Πρώτον, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης και επικοινωνιακός πόλεμος. Δεύτερον, γίνεται ένα εμπόριο σπέκουλας από κερδοσκόπους που ποντάρουν στα σενάρια τρόμου για να κερδίσουν χρήματα. Τους προειδοποιώ ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους. Και τρίτον, επειδή αυτό αντανακλάται και στο εσωτερικό της χώρας, νομίζω ότι το πατριωτικό μας καθήκον επιβάλλει όχι μόνο στήριξη στον πρωθυπουργό, αλλά και χαμηλούς τόνους για να μη γίνεται παραπάνω ζημιά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Δημοσιογράφος: Το σενάριο της παράτασης νομίζετε ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, εάν τυχόν φτάσουμε εκεί;

Δ. Παπαδημούλης: «Χρειαζόμαστε λύση και όχι μία προσωρινή συμφωνία - "μπάλωμα", που απλώς θα αποφύγει τον γκρεμό, αλλά θα παρατείνει την αβεβαιότητα. Επομένως, αυτή την στιγμή, αυτά που παίζονται είναι το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας και η διάρκειά της. Και επειδή πιθανότατα η συμφωνία θα εκδηλωθεί σε περισσότερες της μία φάσης, έχει σημασία η πολιτική συμφωνία στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής να εξασφαλίζει από τώρα τους κανόνες και τα προαπαιτούμενα για το πώς θα περάσουμε και στην επόμενη φάση».

* Για τα συμπεράσματα της επιτροπής της Βουλής σχετικά με το χρέος:

«Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό πόρισμα. Η ίδια η επιτροπή έχει πει ότι χρειάζεται ακόμα ένα χρόνο για να ολοκληρώσει τη δουλειά της. Αφού ολοκληρωθεί η δουλειά της επιτροπής, νομίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε πώς μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Μέχρι τότε το θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης... Για το χρέος η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί, σε πολιτικό επίπεδο, μία απομείωση του χρέους, σε εφαρμογή μιας ανειλημμένης δέσμευσης του Eurogroup, από το Νοέμβριο του 2012».

Δημοσιογράφος: Για την κυβέρνηση θέμα Στουρνάρα υπάρχει;

Δ. Παπαδημούλης: «Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά την συνάντησή του χθες με τον κ. Στουρνάρα και προσθέτω ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι ο υπουργός που συντονίζει πολιτικά τη διαπραγμάτευση... Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, ως κεντρικός τραπεζίτης, έχει αποστολή και καθήκον να διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι πια υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και αυτή η διαφορά είναι σαφής σε όλους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα