Ο Δ. Κουτσούμπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στις 29/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την αποκάλυψη του Spiegel ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι κέντρο υποκλοπών:

«Ειλικρινά, δεν μου έκανε καμία εντύπωση το συγκεκριμένο
πρωτοσέλιδο, όσο εντυπωσιακό και αν είναι γενικά -δημοσιογραφικά και πολιτικά- και όσο απαράδεκτο και καταδικαστέο και αν είναι... Όμως, πρέπει να πω ότι δεν έχουμε κανένα ερωτηματικό για το αν γίνονται παρακολουθήσεις ή όχι. Είμαστε σίγουροι 100%. Χωρίς να έχω συγκεκριμένα στοιχεία, φυσικά, ακόμα και εγώ που τα λέω αυτά τώρα. Άλλωστε πιστεύουμε -το ΚΚΕ επανειλημμένα το έχει εκφράσει-, ότι είναι στη φύση του κράτους και των ταξικών κοινωνιών. Όσο υπάρχουν ταξικές κοινωνίες, αντιτιθέμενα συμφέροντα που συγκρούονται μεταξύ τους και όσο υπάρχει κράτος -το οποίο από μόνο του αποτελεί μηχανισμό βίας της μιας τάξης ενάντια στην άλλη-, θα υπάρχουν και όλα αυτά τα παρεπόμενα, τα συνακόλουθα, όπως είναι οι παρακολουθήσεις, οι κατασκοπείες, το να ξέρει ο ένας τι λέει ο άλλος κ.λπ.».

* Για το "άνοιγμα" του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς το ΚΚΕ:

«Εμείς συζητάμε το πρόγραμμά μας με τον κόσμο, στα σωματεία και στους συλλόγους. Ακόμα και τώρα, μέσω του ραδιοφώνου σας, το πρόγραμμά μας προσπαθώ να εξηγήσω... Αυτό καθημερινά το συζητάμε και βεβαίως πρέπει να γίνει με πιο έντονους ρυθμούς το επόμενο διάστημα και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Όμως εδώ δεν μπορείς να λες γενικά "μπες σε μια κυβέρνηση". Ξέρετε πόσοι απλοί και ειλικρινείς άνθρωποι μας λένε "μπες σε μια κυβέρνηση, μπας και γίνει τίποτα, γιατί εσάς σας θεωρούμε εγγύηση και σας έχουμε εμπιστοσύνη, ενώ σε αυτούς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ή τους άλλους της Αριστεράς -δεν ξέρω πώς ονομάζονται-, διότι τους έχουμε γνωρίσει. Κάνουν τις γνωστές, πολιτικές κωλοτούμπες, πότε λένε το ένα και πότε το άλλο". Όλα αυτά μας τα λέει ο ίδιος ο κόσμος, ακόμα και αυτοί που ψηφίζουν ή που μπορεί να είναι απλά μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μας τα λένε στις περιοδείες που κάνουμε, στις συγκεντρώσεις και τους απαντάμε -γιατί αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να συνειδητοποιηθεί-, ότι θα πάψουμε αυτόματα να είμαστε εγγύηση και εσείς θα πάψετε να μας έχετε εμπιστοσύνη, από την στιγμή που θα μπούμε σε αυτή την συζήτηση, πολύ περισσότερο αν συμμετάσχουμε σε μια τέτοια κυβέρνηση. Διότι, το ΚΚΕ θα συμμετάσχει μόνο σε μια κυβέρνηση της λαϊκής, εργατικής εξουσίας, η οποία προϋποθέτει μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και τέλος, ανάπτυξη και αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ώστε η πηγή αυτού του πλούτου να ανήκει στο δημόσιο, στον ίδιο το λαό. Αυτό που λέμε κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».

Δημοσιογράφος: Πρώτη φορά ένας αρχηγός αριστερού κόμματος προτείνεται ως υποψήφιος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί το ΚΚΕ που ανήκει στην ίδια ομάδα με αυτή που κάνει αυτή την πρόταση στην ευρωβουλή, δεν στηρίζει αυτή την υποψηφιότητα;

Δ. Κουτσούμπας: «Υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν ανήκει στην ίδια ομάδα που κάνει την πρόταση. Την πρόταση την έχει κάνει το προεδρείο του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς. Το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς το έχουν καταγγείλει πάρα πολλά κόμματα, ως τέτοιο που είναι. Κάποια, που δεν το έχουν καταγγείλει, το παρακολουθούν, έχοντας κριτικές παρατηρήσεις και δεν συμμετέχουν. Ένα μικρό τμήμα της συνομόσπονδης ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει σε αυτό το κόμμα που είναι και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πρόκειται για μια γελοιοποίηση αυτού του ζητήματος και της υποψηφιότητας της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρησιμοποιείται για καθαρά προπαγανδιστικούς σκοπούς, για να μπορεί να κάνει την εκλογική μάχη με καλύτερους όρους ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εδώ ή δεν ξέρω κάποια άλλα κόμματα που συνεργάζονται μαζί του σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, με βάση την συνθήκη της Λισαβόνας, ορίζονται από το συμβούλιο των αρχηγών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί γίνεται η συζήτηση. Είθισται -και με βάση τους κανονισμούς που υπάρχουν-, το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές -που φαίνεται ότι είναι το Λαϊκό Κόμμα, με βάση τις δημοσκοπήσεις-, να παίρνει την προεδρία και σε συνέχεια το δεύτερο κόμμα κ.λπ... Εδώ γίνεται ένα χοντρό παζάρι, ένα αλισβερίσι, που έχει να κάνει και με το πώς θα διαμορφωθεί η κυβέρνηση στην Γερμανία αυτή τη στιγμή. Γίνεται ένα παζάρι ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες και βεβαίως εδώ μάλλον καταλήγουν στην προεδρία του κ. Σουλτς, τον οποίο είδε και ο κ. Τσίπρας και με τον οποίο -άσχετα τι λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εδώ στην Ελλάδα-, έχει συζητήσεις με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας και άλλα τέτοια κόμματα ανά την Ευρώπη, το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, στο οποίο ανήκει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, πρέπει να δει αυτή την πλευρά, τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την επιχείρηση διαφήμισης του κ. Τσίπρα ως υποψηφίου προέδρου για την Κομισιόν. Για να μην πάω και στα άλλα χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο, ποιος μπαίνει πού κ.λπ. Βεβαίως, για εμάς δεν είναι έκπληξη, διότι έχουμε προσδιορίσει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται σε μια πορεία σαφούς σοσιαλδημοκρατικοποίησης. Έχει αλλάξει, παρότι τα προβλέπαμε και πέρυσι -απλώς δεν είχαμε προβλέψει ότι αυτό θα γίνει με τόσο γρήγορους ρυθμούς-, πριν καν ακόμα προσεγγίσει την κυβερνητική εξουσία ή πριν γίνει κυβέρνηση. Φανταστείτε τι έχει να γίνει, εάν γίνει κυβέρνηση, αφού τώρα, ως αντιπολίτευση, κάνει όλα αυτά που κάνει ή λέει αυτά που λέει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα