ΠΟΥ: Επιδημία πολιομυελίτιδας στη Συρία

Επιδημία πολιομυελίτιδας σε μικρά παιδιά ξέσπασε στη βορειοανατολική Συρία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Από τα 22 κρούσματα που ερευνώνται, τα δέκα επιβεβαιώνεται τώρα ότι είναι περιπτώσεις του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου ένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Όλιβερ Ρόζενμπαουερ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τα υπόλοιπα 12 ύποπτα κρούσματα στο Ντέιρ αλ Ζορ, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Φυσικά αυτή η νόσος είναι μεταδιδόμενη, με τις μετακινήσεις
του πληθυσμού μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές. Επομένως ο κίνδυνος είναι μεγάλος για την εξάπλωσή της πέραν αυτής της περιοχής», τόνισε ο Ρόζενμπαουερ.

Τα περισσότερα θύματα είναι κάτω των δύο ετών και θεωρείται ότι δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί κατά της ασθένειας και δεν έχουν λάβει ούτε μία μονή δόση από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα αντί των τριών δόσεων που διασφαλίζουν την προστασία, είπε ο ίδιος.

Πρόκειται για την πρώτη επιδημία της νόσου στη Συρία από το 1999, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Ρόζενμπαουερ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουμε γενετικά αυτούς τους απομονωμένους ιούς και την προέλευσή τους. Αυτό μπορεί να μας αποσαφηνίσει ως ένα βαθμό την προέλευσή τους», σημείωσε.

Με σχεδόν 4.000 πρόσφυγες να εγκαταλείπουν καθημερινά τη Συρία, που δοκιμάζεται από τον εμφύλιο πόλεμο, σχεδιάζονται εκστρατείες για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στις γειτονικές χώρες, όπου ενδέχεται να υπάρχουν κενά στην ενημέρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα