Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 30/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την αφίσα της Νέας Δημοκρατίας: "Μικροκομματική εκμετάλλευση από θερμοκέφαλους. Λογική Μαυρογιαλούρου":

Δημοσιογράφος: Βάλατε φωτιές με την ανάρτηση στον προσωπικό σας λογαριασμό στο facebook...

Δ. Καρύδης: «Δεν έβαλα εγώ φωτιές. Φωτιές έβαλαν αυτοί που σκέφτηκαν
να κάνουν αυτή την κακόγουστη και αμφιβόλου αισθητικής ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας στο facebook».

Δημοσιογράφος: Εσείς πάντως μιλήσατε για "μαυρογιαλούρους" και έκανε εντύπωση...

Δ. Καρύδης: «Ναι, ότι είναι μια τέτοια λογική. Ενώ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια με αργοπορίες, με προβλήματα... Σας θυμίζω όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από το 2009 και μετά, που αφορούσε την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούσε νόμους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τότε -από τον κ. Καστανίδη, από τον κ. Παπαϊωάννου-, που είχαν να κάνουν με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις διαδικασίες της Βουλής, οι εξεταστικές... Όλα αυτά τα αξιοποίησε η Δικαιοσύνη και έχουμε σήμερα επιστροφές χρημάτων. Αυτό που απαιτούσε, δηλαδή, ο ελληνικός λαός από ανθρώπους που καταπάτησαν τον όρκο τους και ντρόπιασαν αυτούς που τους εμπιστεύτηκαν αυτές τις θέσεις. Πιστεύαμε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί αυτά να τυχαίνουν μικροκομματικής εκμετάλλευσης και να μπαίνουν στην πολιτική ζωή με έναν τέτοιο τρόπο.
Αυτού του είδους τα φαινόμενα εκθέτουν και τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Μπορεί να έγινε εν αγνοία του, γιατί υπάρχουν παντού θερμοκέφαλοι, οι οποίοι αντί να αντιμετωπίζουν τα πράγματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, νομίζουν ότι με το να κάνουν τέτοιου είδους κακόγουστες αφίσες, κερδίζουν κάτι. Δεν κερδίζουν τίποτα. Απλώς γελοιοποιούν μια κατάσταση και αυτό φάνηκε και χτες στο διαδίκτυο και από το πώς το αντιμετώπισε όλος ο κόσμος, που λειτουργεί με την κοινή λογική. Ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας -που έχω ακούσει από χτες να μιλούν δημόσια-, παίρνουν αποστάσεις από όλη αυτή την πρωτοβουλία και πρακτική...
Το ΠαΣοΚ θέτει και θα θέτει τις διαφωνίες του. Και χτες στην Βουλή, σε ανάλογα θέματα και στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την στιγμή για την πρωτοβάθμια φροντίδα, το ΠαΣοΚ έδωσε το δικό του στίγμα και αυτό πρέπει να γίνεται. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο η μικροκομματική εκμετάλλευση ζητημάτων και θεμάτων. Αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά. Μας οδηγεί σε ένα αδιέξοδο και, κυρίως, δεν δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις εμπιστοσύνης απέναντι στους πολίτες».

Δημοσιογράφος: Με αφορμή τις αναφορές του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, του κ. Κουβέλη, ότι έχει προσκληθεί από τον κ. Σβόμποντα και τον κ. Σουλτς, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπατε ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να μπλοκάρει αυτή την είσοδο...

Δ. Καρύδης: «Δεν το είπα με αφορμή τις δηλώσεις αυτές. Το είπα για όλη αυτή την συζήτηση που έχει ανοίξει για την συμμετοχή ενός κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι σε αυτό δεν είναι ιδιοκτήτης το ΠαΣοΚ...

Δ. Καρύδης: «Δεν υπάρχει ιδιοκτησία. Υπάρχουν όμως καταστατικές διατάξεις και κανονισμοί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που λένε ότι αυτή την στιγμή, στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εκπροσωπείται από το ΠαΣοΚ, όπως σε άλλες χώρες από άλλα κόμματα. Όταν θέλει κάποιο άλλο κόμμα -που βρίσκεται πολιτικά με συγγενείς ιδεολογικές απόψεις-, να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα -το τονίζω αυτό-, τότε τα κόμματα τα οποία ήδη ήταν, πρέπει να έχουν σύμφωνη γνώμη».

Δημοσιογράφος: Έχει, λοιπόν, λόγους το ΠαΣοΚ να το μπλοκάρει;

Δ. Καρύδης: «Όχι, δεν έχει κανένα λόγο. Εμείς ζητάμε από την Δημοκρατική Αριστερά να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να έχουμε μια κοινή συμπόρευση. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος -και μετά την συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, στην μεγάλη εκδήλωση που κάναμε με όλα τα στελέχη μας-, είπε ότι εμείς θα προτείνουμε σε αυτή την κοινή οργανωτική επιτροπή -η οποία θα γίνει για την συνδιάσκεψη τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, με τον κ. Σουλτς παρόντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος-, να κρατήσουμε και κάποιες θέσεις ανοιχτές για την Δημοκρατική Αριστερά, μέχρι να καταλήξει στο τέλος τι θέλει να κάνει».

Δημοσιογράφος: Είναι δικαίωμα, όμως, ενός άλλου κόμματος να μην θέλει να συμμετάσχει...

Δ. Καρύδης: «Γιατί όχι; Δικαίωμά του είναι, βέβαια...».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την πρόσκληση, είναι λόγος για το ΠαΣοΚ να μπλοκάρει, ενδεχομένως, την είσοδό της στην ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος;

Δ. Καρύδης: «Σας εξήγησα τι γίνεται με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επίσης, πολιτικά συμβαίνει το εξής - και αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε, γιατί δεν είναι το θέμα του να μπει ή να μην μπει κάποιος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είναι και μια συλλογιστική και πολιτική λογική που αναπτύσσει πάνω σε αυτό το θέμα. Ο κ. Κουβέλης, πολιτικά, στην Ελλάδα, λέει ότι εγώ δεν συνεργάζομαι με το ΠαΣοΚ, γιατί συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που, εν πάση περιπτώσει, δεν συμφωνώ με την πολιτική της. Το SPD, αυτή την στιγμή, συνεργάζεται στην Γερμανία με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κ. Μέρκελ. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Ρέτσι, για κάποιους λόγους, θα συνεργαστεί με τον κ. Μπερλουσκόνι. Στην Αυστρία και την Ολλανδία γίνεται το ίδιο. Άρα, δεν μπορείς εδώ να καταγγέλεις αυτό, αλλά να θέλεις να μπεις σε μια κοινή οικογένεια των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που και εκεί συμβαίνουν ανάλογα φαινόμενα για τους δικούς τους λόγους και εκεί να τα βλέπεις όλα καλά. Επίσης, ενώ ο κ. Κουβέλης καταγγέλλει σήμερα -παρότι συμμετείχε πριν μερικούς μήνες-, αυτή την κυβερνητική συνεργασία, ταυτόχρονα διατηρεί στελέχη που έχει η Δημοκρατική Αριστερά και που ορίστηκαν από τότε στον κρατικό μηχανισμό. Αυτά δεν είναι υποκρισία, δεν είναι αντιφάσεις; Και σε αυτά η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ τα λέμε, δεν απαντάει. Δηλαδή, πώς μπορείς να έχεις στις υγειονομικές περιφέρειες διορισμένα στελέχη -γιατί τότε υπήρξε μια αξιοποίηση στελεχών από όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαμε στην κυβέρνηση- ή σε διάφορους οργανισμούς και ταυτόχρονα να λες ότι αυτή η κυβέρνηση είναι νεοφιλελεύθερη;».

Δημοσιογράφος: Τώρα βάζετε ένα θέμα το οποίο ακούν οι ακροατές και λένε ότι το τάδε στέλεχος στην υγειονομική υπηρεσία δεν είναι ένας καλός τεχνοκράτης ή άξιος να είναι εκεί;

Δ. Καρύδης: «Μα δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι ορίστηκε με αυτή τη διαδικασία και πολλά στελέχη, όταν έγινε αυτό με τη Δημοκρατική Αριστερά, που ήταν γενικοί γραμματείς σε υπουργεία -και είναι πολιτικές θέσεις αυτές-, είχαν τη γενναιότητα να πουν ότι από τη στιγμή που το κόμμα μας αποχώρησε, δεν θα βρισκόμαστε εκεί. Εγώ θέλω να τονίσω αυτό το πράγμα. Δεν μπορείς να έχεις πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη, να πατάς ταυτόχρονα σε δύο - τρεις βάρκες. Ή διαφωνείς και άρα έχεις μια καθαρή πολιτική ή δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα ταυτόχρονα. Αυτά πρέπει να λήξουν και να υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση στα πράγματα».

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Βενιζέλος και στο πολιτικό συμβούλιο και στην εκδήλωση, την Κυριακή, έκανε μια ανοιχτή πρόσκληση και είπε ότι σ' αυτή την κοινή οργανωτική επιτροπή, εκτός από εμάς, τους 58 -που θέλουμε να είμαστε ισότιμα, πρέπει να σέβεται ο ένας τον άλλο και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας ηγεμονισμός-, μπορεί να έρθει ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Μόσιαλος, μπορεί να έρθουν και άλλες κινήσεις. Ο κ. Λοβέρδος, με δηλώσεις του σε διάφορα Μέσα, το είδε ως θετικό ενδεχόμενο. Εμείς, εν πάση περιπτώσει, θέλουμε αυτή η εξέλιξη να καταλήξει θετικά και πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ηρεμία και την ψυχραιμία μας. Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει μια θετική κατάληξη. Και όλα αυτά γίνονται, διότι ο πολιτικός χώρος που υπάρχει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -και που είναι σήμερα κατακερματισμένος-, πρέπει να ανασυγκροτηθεί, γιατί το απαιτεί πάρα πολύς κόσμος».

Δημοσιογράφος: Κάποιοι βάζουν στοίχημα ότι αυτή η συνεννόηση με την κίνηση των 58 για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και του ΠαΣοΚ, δεν θα έχει αποτέλεσμα και κάπου θα τα "σπάσετε"...

Δ. Καρύδης: «Πρέπει όλους αυτούς να τους διαψεύσουμε, διότι αυτή δεν είναι μια μηχανιστική συγκόλληση κάποιων δυνάμεων. Πιστεύω ότι είναι απαίτηση μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, που θέλει να υπάρχει ισχυρός και ο ευρωπαϊκός σοσιαλιστικός δημοκρατικός χώρος. Το λένε και το δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις και νομίζω ότι θα είμαστε όλοι κατώτεροι των περιστάσεων, αν αυτό δεν γίνει πράξη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπουργειο δικαιοσυνης, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, facebook, βουλη, σαμαρας, συμμετοχή, ελλαδα, βενιζελος, spd, μερκελ, λοβερδος, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, ηλιας μοσιαλος, www.facebook.com, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, υγειονομικη υπηρεσια, κομματα, κουβελης, χωρες, το θεμα, αφισες, γερμανια, δημοκρατικη αριστερα, θεμα, ιταλια, ολλανδια, πλαισιο, αγνοια, αυστρια, αφισα, αφορμη, βαρκες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δηλωσεις, διαδικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εξελιξη, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ηρεμια, θετικο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κρατικο, λογο, μηνες, μπορεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οικογενεια, ομπρελα, προβληματα, συζητηση, συμμετοχή, στιγμα, ισχυρος, ψυχραιμια, δημητρης, δικαιωμα, υπουργειο, κυριακη, spd, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα