Ο Χρ. Αηδόνης στον ΑΘΗΝΑ984

O ανεξάρτητος βουλευτής και γραμματέας της "Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα", Χρήστος Αηδόνης, μίλησε στις 22/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα κλειστά πανεπιστήμια:

«Σίγουρα το υπουργείο Παιδείας δεν διαχειρίστηκε το θέμα, όπως θα έπρεπε. Έχει κάνει λάθη και οι επιλογές του έχουν οδηγήσει σε αυτά τα αδιέξοδα. Θεωρώ ότι γενικότερα υπάρχει μια προσφιλής τακτική σε αυτή την κυβέρνηση, να αφήνει τα θέματα να τρέχουν, να καθυστερούν, να μην παίρνει αποφάσεις και να έρχεται, με οριζόντιες επιλογές, στο τέλος, να δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στις επιλογές της και δημιουργεί αδιέξοδα, γιατί όλα αυτά που συναντούμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα δικών της επιλογών. Θα σας θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν εκείνη που άλλαξε -δυστυχώς με τη συμφωνία και του ΠαΣοΚ-, την αρχική κοινοβουλευτική περίοδο, τον νόμο της κ. Διαμαντοπούλου, όπου ουσιαστικά ένα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα αφορά και αυτό το κομμάτι».

* Για συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές:

«Θεωρώ ότι αυτό είναι μια κατάκτηση. Είναι πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει, αλλά είναι και η πρώτη φορά που βρίσκουμε τέτοιες συνθήκες μέσα στο κοινοβούλιο. Η ζωή πολλές φορές μας φέρνει μπροστά από τα προβλήματα και εμείς πρέπει να απαντήσουμε...
Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα έχει αποκλειστικά έναν σκοπό. Να κατοχυρώσει τα κοινοβουλευτικά μας δικαιώματα. Δεν έχει σκοπό να αποκτηθεί ένας πολιτικός συγκροτισμός, τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου. Σκοπός είναι μέσα στο κοινοβούλιο, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με βουλευτές που μετέχουν σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες».

* Για ενδεχόμενη συμμετοχή της Θ. Τζάκρη στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα:

«Δεν έχω μιλήσει με την κ. Τζάκρη, για να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Οτιδήποτε πω θα είναι αυθαίρετο, απλά μια μεταφορά της συζήτησής της με τον κ. Λοβέρδο, κατά την οποία αρχικά τον ενημέρωσε ότι θα ενταχθεί σε αυτή την ομάδα ανεξάρτητων. Δεν το ξέρω όμως, είναι μια συζήτηση που έγινε μεταξύ της ίδιας και του κ. Λοβέρδου, ο οποίος και μου την μετέφερε».

* Για τον προϋπολογισμό:

«Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά σήμερα έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται υπό αίρεση και σημαντικές αποφάσεις που δεν έχουν νομοθετηθεί... Το ότι κατατέθηκε μονομερώς, χωρίς έγκριση της Τρόικας, είναι μια επιλογή που αποτυπώνει μιαν αποφασιστικότητα, αλλά δεν βάζει πίσω τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν. Πρέπει να λύσουμε κάτι μαγικό. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία εκτιμά στον προϋπολογισμό ότι θα έχουμε οριακή αύξηση στην ανάπτυξη της τάξης του 0,6% και προσδοκά κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι κάτι μαγικό, κάτι που δεν υπάρχει. Πώς θα γίνει, σήμερα, σε μια κοινωνία, εξαντλημένη φοροδοτικά, να προκύψουν αυξήσεις από έμμεσους φόρους, της τάξεως που προανέφερα; Αυτό είναι φοβερό, αν τελικώς συμβεί, γιατί θα στραγγίξει τελείως αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα. Άρα βλέπω μια κυβέρνηση προσανατολισμένη να ικανοποιήσει μεν δημοσιονομικούς στόχους, αλλά που δεν ασχολείται καθόλου με την υπόθεση της πραγματικής οικονομίας. Η υπερφορολόγηση, αρχικά, δημιουργεί ύφεση, όλοι το γνωρίζουμε. Να δεχτώ την ανάπτυξη του 0,6%. Λέω όμως ότι σε αυτό το 0,6% , που είναι οριακό, ερχόμαστε και προσθέτουμε φόρους σε μια κοινωνία, η οποία δεν τους αντέχει. Αυτό που θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο του 2014 θα είναι φοβερό. Όταν έρχεσαι και φορολογείς τον ελεύθερο επαγγελματία από το πρώτο ευρώ με 26% φόρο και του ζητάς 55% προκαταβολή φόρου, καταλαβαίνετε γιατί μιλάμε; Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού βρίσκονται και αυτό θα το συναντήσουμε στο επόμενο διάστημα. Άρα λοιπόν, η κυβέρνηση τι κάνει σήμερα; Η υπόθεση της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι να κρύψει τα προβλήματα, να τα μεταφέρει, για να τα αντιμετωπίσουν άλλοι; Για να πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς αυτά; Δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σχεδιασμός της».

* Για ενδεχόμενη συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά:

«Ο στόχος είναι η συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά και η συγκρότηση κοινού ευρωψηφοδελτίου. Από τις 3 Σεπτεμβρίου έχουμε ξεκινήσει μια πρόταση, η οποία αφορούσε συνταγματικές αλλαγές. Σε αυτό ανταποκρίθηκε η Δημοκρατική Αριστερά. Από τότε, βρισκόμαστε σε μια σταθερή πλεύση, με στόχο να διαμορφώσουμε κοινό εκλογικό μέτωπο, αλλά παράλληλα και την δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος θα έχει σχέση με την επαναδημιουργία της δημοκρατικής παράταξης. Αυτός είναι ο τελικός στόχος. Όχι απλά να πάμε σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία θα διαφυλάξει τα ιμάτιά μας, αλλά αυτό να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

* Για το ΠαΣοΚ:

«Αυτό το ΠαΣοΚ, με την συγκεκριμένη ηγεσία, έχει επιλέξει το δρόμο του. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ένα προγραμματικό σύμφωνο, το οποίο εμφάνισε ως στρατηγική συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Δεν γίνεται. Θα επιλέξεις, πρέπει να επιλέξεις με ποιόν είσαι και δεν πείθει κανέναν πλέον το ότι η συμμετοχή έχει να κάνει με τη σωτηρία, γιατί η σωτηρία μας έχει κουράσει όλους. Άρα λοιπόν το ΠαΣοΚ έχει τοποθετηθεί για το πώς θέλει εκείνο τον εαυτό του. Πώς άραγε είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να είσαι σε ένα πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο που εσύ έχεις προσδιορίσει και αφορά τη στρατηγική σου σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και να θέλεις να είσαι πρωταγωνιστής σε μια προσπάθεια αναγέννησης του δημοκρατικού χώρου; Προσωπικά, αδυνατώ να αντιληφθώ πώς θα γίνει».

* Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η ηγεσία του θεωρώ ότι καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να μπουν στο δρόμο του ρεαλισμού και της πραγματικότητας, αλλά τα δημαγωγικά του μειονεκτήματα και ο λαϊκισμός είναι κυρίαρχα. Με πολιτικά κόμματα που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να εκπέμπουν δημαγωγία και λαϊκισμό, δεν μπορούμε να έχουμε σχέση...
Θεωρώ ότι οι εκλογές σίγουρα -όταν και εφόσον υπάρχουν πολιτικά αδιέξοδα-, αποτελούν λύση. Βέβαια η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και έχω μεγάλη επιφύλαξη για το αν οι εκλογές θα κατορθώσουν να δώσουν απαντήσεις στα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνολικό αδιέξοδο. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι . Αν ρωτήσετε σήμερα τον λαό θα σας πει ότι θέλω να αλλάξει αυτή η πολιτική, για να μπορέσω να αναπνεύσω, αλλά θα προσθέσει αμέσως μετά ότι δεν θέλει εκλογές, διότι ξέρει ότι μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα