Στη Σόφια ο Γκουτιέρες

Τη Βουλγαρία επισκέπτεται ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών, Τσβετλίν Γιόβτσεφ, την ώρα που εντείνονται στη χώρα οι ανησυχίες για το κύμα προσφύγων από τη Συρία.

Ο κ. Γκουτιέρες θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, τον πρωθυπουργό, Πλάμεν Ορεσάρκσι και τον πρόεδρο της Βουλής, Μιχαϊλ Μίκοφ, καθώς

και την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η συνεργασία της Βουλγαρίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με ζητούμενο την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τους μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας συγκάλεσε την Τετάρτη συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκε ότι η εθνική ασφάλεια απειλείται από ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος λόγω των μεταναστευτικών ροών, φέρνουν στο προσκήνιο ακόμη πιο έντονα, μία άλλη απειλή, ένα ρεύμα δήθεν πατριωτισμού, υπερεθνικισμού, ξενοφοβίας και κυριαρχίας της ρητορείας μίσους απέναντι σε όποιον είναι διαφορετικός.

Στο μεταξύ, χθες προκλήθηκε ένταση σε κέντρο προσφύγων στη Σόφια καθώς οι διαμένοντες προχώρησαν σε διαμαρτυρία για τις κακές συνθήκες διαβίωσης, με αφορμή το θάνατο 32χρονου άνδρα.

Στο κέντρο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Προσφύγων, Νικολάι Τσιπράνλιεφ. Η ένταση αποκλιμακώθηκε όταν εκπρόσωποι της συριακής κοινότητας στη Βουλγαρία κάλεσαν τους διαδηλωτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, ο 32χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, παραπονιόταν για πόνο στο θώρακα για αρκετές μέρες. Τα αίτια του θανάτου του αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τη διενέργεια νεκροψίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι είναι αναγκαία η λήψη επειγόντων μέτρων εκ μέρους των βουλγαρικών αρχών για τη βελτίωση των συνθηκών σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ζητούν άσυλο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Διεθνή Αμνηστία επισήμανε, επίσης, ότι η αντίδραση των βουλγαρικών αρχών στο αυξανόμενο πρόβλημα της συνεχούς ροής προσφύγων είναι ανεπαρκής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα