Ο Χ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της επιτροπής του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 8/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την άρση του μέτρου του αντιτίμου των 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο:

«Δεν σας κρύβω ότι είχε προηγηθεί μια εντονότατη και ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Όταν πήγαμε στο υπουργείο Υγείας, η ιστορία ουσιαστικά είχε κλείσει. Είχε γίνει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ώστε να αποσυρθεί
το μέτρο αυτό και να εφαρμοστεί το τέλος των 5 λεπτών ανά πακέτο καπνού, προκειμένου να μην υπάρξουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα».

Δημοσιογράφος: Αυτό ήταν πρόταση του ΠαΣοΚ;

Χ. Πρωτόπαπας: «Ήταν από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι. Εμείς δεν θέλαμε να υπάρχει κάποιο ισοδύναμο μέτρο που να αφορούσε στα νοσοκομεία, διότι αυτό που είχε προτείνει ο υπουργός, δηλαδή να μεταφέρουμε τα 25 ευρώ ή μέρος τους στις εξετάσεις, στην ουσία ήταν το ίδιο πράγμα... Είχαμε πει λοιπόν ότι δεν γίνεται πλέον να επιβαρύνουμε τους πολίτες. Όλη αυτή η ιστορία των επιβαρύνσεων στο χώρο της υγείας έχει φτάσει σε κάποιο όριο και έτσι ο υπουργός δέχτηκε ένα ισοδύναμο μέτρο, το οποίο έχει να κάνει με μια ατομική επιλογή που σε τελική ανάλυση δεν κάνει και καλό στην υγεία... Έχουμε που έχουμε παραβιάσεις στον χώρο της υγείας, ας μην τις συνεχίσουμε. Αν εφαρμοζόταν και το μέτρο των 25 ευρώ... Δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό για έναν άνθρωπο που είναι φτωχός, άνεργος, για κάποιον που έχει έναν άνεργο στην οικογένεια ή σ' έναν συνταξιούχο των 500 ευρώ. Παραβιάσαμε μια βασική ιδεολογική αρχή και γι' αυτό αντιδράσαμε και νομίζω ότι η αντίδραση μας εστέφθη από επιτυχία με τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών... Θεωρώ ότι το ΠαΣοΚ έκανε πολύ καλή δουλειά όσον αφορά σ' αυτό το θέμα και πραγματικά πιστεύω ότι και η τελική συμφωνία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό, ήταν θετική».

* Για τη συμφωνία του κ. Γεωργιάδη στις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών που προωθεί στον ΕΟΠΥΥ:

«Επίσημα, ως ΠαΣοΚ, πρέπει να σας πω ότι σε γενικές γραμμές -δεν έχω δει το νόμο ακόμα-, από τις συζητήσεις που κάναμε, υπάρχει συμφωνία. Δηλαδή, στις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει συμφωνία με τον κ. Γεωργιάδη, διότι έχουμε συζητήσει δύο - τρεις φορές. Βεβαίως, πρέπει να δω το νόμο, διότι αν δεν τον δεις, δεν μπορείς να έχεις τελική άποψη. Αλλά από τις προφορικές συζητήσεις που έχουν προηγηθεί, υπάρχει συμφωνία στο να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών και βεβαίως ταυτόχρονα να δημιουργηθεί το δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν υπηρεσίες και άτομα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στο ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα "ξεβολευτούν" κάποιες καταστάσεις. Καταλαβαίνω ότι το θέμα δεν θα μείνει όπως είναι, αλλά εκείνο που διασφαλίσαμε στις συζητήσεις με τον κ. Γεωργιάδη, είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο ΕΣΥ με όρους ΕΣΥ, δηλαδή, με όρους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να δουλέψουν είτε στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είτε σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ».

* Για τον συντονισμό της κυβέρνησης:

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν μιλάω για νέα όργανα, διότι όσο περισσότερα όργανα υπάρχουν, τόσο χειρότερα είναι. Εκείνο που εκτιμώ πως χρειάζεται είναι να υπάρχει σαφήνεια και καθαρότητα στις μεταξύ μας σχέσεις. Δηλαδή, όταν λέμε ότι σε κάτι υπάρχει διαφωνία, σημαίνει ότι το θέμα πρέπει να φτάσει στους κκ Βενιζέλο και Σαμαρά. Όταν λέμε ότι για κάτι πρέπει να το γνωρίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, πρέπει να έρχεται εγκαίρως και να τίθεται υπόψιν των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό αφορά και στον κάθε υπουργό, αλλά και στην κυβέρνηση στο σύνολό της, η οποία επηρεάζεται από τις πράξεις κάθε υπουργού. Καλό θα είναι λοιπόν να επιβληθεί αυτό στα επιμέρους υπουργεία, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και επιπλέον, όταν υπάρχουν ζητήματα, όπου ένα από τα δύο κόμματα διαφωνούν, δεν χρειάζεται να το πρεσάρουμε στην κοινή γνώμη και να γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Κατευθείαν, μπορεί να έρχεται το θέμα στην συνάντηση του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά και εκεί να λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις, είτε στα υπόλοιπα κυβερνητικά όργανα. Δεν βοηθάει κανέναν να εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα».

* Για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού:

«Η άποψή μου, χωρίς να είμαι ειδικός, είναι ότι πολλές φορές δεν φταίει το νομικό περίβλημα. Δηλαδή, για παράδειγμα, υπάρχει το θέμα με τις άδειες. Είναι δίκαιο σε τελική ανάλυση, αλλά πρέπει να εκτιμήσεις σε ποιον δίνεις άδεια. Αυτό είναι ένα θέμα εκτίμησης των αρμόδιων αρχών και προσώπων. Δεν μπορεί να υπάρχουν κανόνες σ' αυτά. Δεν μπορεί να υπάρχει νόμος που να λέει "δώσε σ' αυτόν άδεια και μην δίνεις σ' εκείνον". Ο νόμος σ' αφήνει να το εκτιμήσεις, με βάση το αν ο άλλος θα αποδεχτεί το μέτρο ή όχι. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας σε τελική ανάλυση που καλείται να εκτιμήσει αν κάποιος, ο οποίος θα πάρει άδεια, θα αξιοποιήσει σωστά αυτό το ευεργέτημα του νόμου ή όχι. Όσον αφορά στο 18μηνο, σε γενικές αρχές είναι σωστό. Πρέπει όμως οι δικαστικές αρχές και σε ορισμένες περιπτώσεις και οι διωκτικές αρχές, όταν βλέπουν ότι οι προθεσμίες τρέχουν, να φροντίζουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πίεση εκεί. Θα σου πει ο άλλος ότι "έχουμε πίεση, φόρτο". Ωραία, αλλά βλέπεις και τις προθεσμίες και για περί τίνος πρόκειται. Διότι, είναι άλλο πράγμα να μην προφυλακιστεί κάποιος, ο οποίος έχει χρέη ή έχει ένα άλλο πρόβλημα και δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος να επαναλάβει το έγκλημα και είναι διαφορετικό όταν πρόκειται για κάποιον που κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να κάνεις σωστή εκτίμηση και μάλιστα με βάση το πλαίσιο που ισχύει. Από εκεί και έπειτα, αν οι ειδικοί κρίνουν ότι, χωρίς να άρουμε τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα, υπάρχουν τρόποι να γίνουν κάποιες νομικές διορθώσεις, πάντα είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα