Ο Χ. Μαρκογιαννάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μίλησε στις 8/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού και το σωφρονιστικό σύστημα:

«Όταν έχεις έναν άνθρωπο στον οποίο έχει δοθεί εφτά φορές άδεια και είναι νομοταγής και επιστρέφει όταν τελειώσει η άδεια του, μπορεί να πει κανείς ότι ξεγελάστηκαν όσον αφορά στην ειλικρίνεια
του και τις προθέσεις του. Κατά την άποψή μου, πρέπει να προσέξουμε νομοθετικά -διότι ρίχνουμε τις ευθύνες σε άλλους και πολλές φορές φταίμε εμείς οι ίδιοι που νομοθετούμε-, ώστε στις περιπτώσεις σκληρών εγκλημάτων, όπως αυτά της τρομοκρατίας, όπου ο δράστης είναι αμετανόητος -μάλιστα εδώ είχαμε και δολοφονίες, όπου οι δράστες εμφανίζονται αμετανόητοι και λένε "καλά του κάναμε και ήταν κοινωνικός αγώνας αυτός που κάναμε και θα το ξανακάνουμε ενδεχομένως"-, ο τρόπος έκτισης της ποινής να είναι σκληρός -με την έννοια ότι ο σωφρονισμός, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι μάταιο να επιχειρηθεί- και η δυνατότητα χορήγησης αδειών σ' αυτούς τους κρατούμενους να είναι πιο αυστηρή. Φοβάμαι ότι χαλαρώσαμε στο θέμα της τρομοκρατίας και μάλιστα πολύ και ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία».

Και πρόσθεσε: «Εκείνο που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι έχουμε μια νέα γενιά τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν έρθει σε μίξη, τρόπον τινά, με το κοινό έγκλημα. Υπάρχει συνεργασία και αλληλοτροφοδοσία είτε ιδεών είτε όπλων κ.λπ.. Στις φυλακές, όπως λειτουργεί το σωφρονιστικό μας σύστημα, δεν υπάρχει καν η πρόνοια να κρατούνται σε ξεχωριστά τμήματα οι μεν και σε άλλα οι δε, με αποτέλεσμα αυτή μίξη να τροφοδοτεί στην κυριολεξία την τρομοκρατία».

Δημοσιογράφος: Συγκοινωνούντα δοχεία δηλαδή;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Ναι, αλλά λειτουργεί και ως αιμοδοσία...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εγώ βίωσα την δίκη Μαζιώτη, ως μάρτυρας. Είδα με πόσο τακτ και πόση ευγένεια το δικαστήριο αντιμετώπιζε μια σκαιότατα υβριστική συμπεριφορά των κατηγορουμένων προς τους μάρτυρες. Ειδικά στο πρόσωπο μου, ο κ. Μαζιώτης απηύθυνε βαρύτατες ύβρεις κατά την διάρκεια της κατάθεσής μου, ύβρεις λιμανιού και πολύ βαριά αργκό και δεν είδα καμία αντίδραση. Θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή, ακόμα και για διατάραξη δικαστηρίου, να του επιβάλουν μια ποινή, ώστε να μην μπορεί να επικαλείται 18μηνο στην συνέχεια. Δηλαδή, η υπερβολική ευγένεια προς αυτούς τους ανθρώπους καταντάει να γίνεται ευνοϊκή μεταχείριση, χωρίς βέβαια να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Τώρα δεν ξέρω, υπάρχει και ο φόβος καμιά φορά, ο οποίος λειτουργεί».

Δημοσιογράφος: Και αυτό είναι εντοπισμένο σε όσους βαρύνονται με πράξεις για τρομοκρατία;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Βέβαια. Στις πράξεις που είναι καθαρά τρομοκρατικές ή είναι κάτι ανάμεσα σε τρομοκρατία και αναρχία, παρατηρείται προβληματισμός σε εκείνον που αποδίδει δικαιοσύνη και σε εκείνον, ο οποίος καταθέτει ως μάρτυρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα