Ο Χ. Καστανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής με την Κοινωνική Συμφωνία, Χάρης Καστανίδης, μίλησε την 01/06 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για τη συνάντηση Κατσέλη - Τσίπρα:

Χ. Καστανίδης: «Η συνάντηση της κ. Κατσέλη ήταν στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής συνάντησης να γίνουν οι συναντήσεις με τους επικεφαλής
όλων αυτών των κομμάτων ή κινημάτων που έχω περιγράψει.  Δεν υπάρχει κάτι οριστικό αυτήν την ώρα, διότι θα πρέπει πρώτα από όλα να αποτιμηθούν οι συνθήκες από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή».

Δημοσιογράφος: Διαφωνείτε με το κλίμα που φάνηκε να διαμορφώνεται σε αυτή την συνάντηση;

Χ. Καστανίδης: «Είναι πολύ καλό να αναζητούνται προγραμματικές συγκλίσεις στη βάση της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Απλώς θα πρέπει να είναι κανείς λίγο προσεκτικός μέχρις ότου να ληφθούν αποφάσεις από τα συλλογικά όργανα. Δεν έχει δηλαδή κανείς μονήρη εξουσιοδότηση για να διατυπώνει απόψεις ότι εδώ επίκειται τις επόμενες μέρες η οριστικοποίηση της συμφωνίας».
 
Δημοσιογράφος: Είχε ενημερωθεί η διοικούσα επιτροπή για αυτήν την συνάντηση, εσείς προσωπικά;

Χ. Καστανίδης: «Νομίζω έχει ελάχιστη σημασία αυτό».

Δημοσιογράφος: Έχει σημασία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και νέα κόμματα και προσωπικότητες σε νέα κόμματα.

Χ. Καστανίδης: «Θα προτιμούσα να μην δώσω απάντηση».

* Για το μνημόνιο:

«Το πρώτο μνημόνιο δεν αντιμετώπισε τίποτα σωστά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξε μια σοβαρή συζήτηση σε διαπραγματευτική ισχυρή βάση. Υπήρχε η καταθλιπτική κυριαρχία των αγορών της δεξιάς αντίληψης τόσο του ΔΝΤ όσο και της καταθλιπτικής κυριαρχίας Μέρκελ στην Ευρώπη, παρόλα αυτά υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης, νομίζω ότι δεν υπήρξε διαπραγμάτευση από το τότε οικονομικό επιτελείο, όπως και τον πρωθυπουργό, για αυτό επίσης πολύ έγκαιρα είχα πει ότι οδηγεί σε θανατηφόρα ύφεση αυτή η πολιτική και τότε πάλι υπήρξαν αντιδράσεις, παρά τις ενστάσεις μου πίστευα ότι ίσως -γιατί δεν θα έπρεπε να κατηγορηθώ ότι πετάω την ασπίδα πάνω στην κορυφαία στιγμή της κρίσης-, έδωσα την μάχη στο εσωτερικό μήπως αλλάξει κάτι. Αυτή η μάχη κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα και την σύγκρουση που υπήρξε και μετά τα υπόλοιπα είναι γνωστά».

Δημοσιογράφος: Πώς προσδιορίζετε τον ρόλο σας την επομένη των εκλογών; Φαντάζομαι ότι δεν θα φύγετε από την πολιτική...

Χ. Καστανίδης: «Παρακολουθώ από διακριτική απόσταση τα όσα συμβαίνουν. Θα ήμουν ευτυχής όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, εάν  μπορούσαμε να συνεισφέρουμε στην ενοποίηση, σε εντελώς νέα βάση, των δυνάμεων της κεντροαριστεράς για να υπάρχει υπεύθυνη δύναμη του σοσιαλισμού στον τόπο».

Δημοσιογράφος: Μαζί με το ΠαΣοΚ;

Χ. Καστανίδης: «Όχι. Επαναλαμβάνω ότι το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε μια φάση όπου θα χρειαστεί να αναθεωρήσει βασικά όλη του την ύπαρξη. Εάν δυνάμεις του ΠαΣοΚ, οι οποίες θα αποδεσμευτούν μετά από τις 17 Ιουνίου, βρεθούν στην ίδια λογική κατεύθ
Keywords
Τυχαία Θέματα