Ο Αν. Μαγγανάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής του τομέα Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Μαγγανάς, μίλησε στις 15/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Για τα φαινόμενα βίας και ανομίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια γενικευμένη ανομία στην Ελλάδα, που πρώτο το κράτος παραβαίνει νομοθεσίες, καταλύει συμβάσεις, που υπήρχαν χρόνια. Η Ελλάδα
αποτελεί ένα πείραμα για τους ανθρώπους που έχουν την εξουσία, για να δουν πώς, αντιστρέφοντας την πορεία που υπήρχε μέχρι τώρα, πώς κόβοντας αποδοχές και την πορεία της οικονομίας, θα αντιδράσει ο κόσμος.
Στο επίπεδο της εγκληματικότητας η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτή η γενικευμένη ανομία οδηγεί στο σημείο που ο πολίτης δεν σέβεται το νόμο. Όταν το κράτος δεν σέβεται τους νόμους, πώς θα τους σεβαστώ εγώ... Θυμάστε τα κινήματα στις ΗΠΑ με τις ομάδες των επιβατών του μετρό κ.λπ., πού κατέληξαν...
Η ενεργητική μορφή πρόληψης, για να "προστατευτεί" κανείς από το έγκλημα, όπως οι ομάδες πολιτοφυλακής είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Δεν πρόκειται για τις ομάδες πολιτοφυλακής στις ΗΠΑ. Μιλάμε για άναρχες ομάδες, όχι ότι συμφωνώ με τις θεσμοθετημένες ομάδες πολιτοφυλακής, αλλά είναι πολύ χειρότερες αυτές που είναι άναρχες. Πολίτες που οργανώνονται και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Όταν απαντήσεις στη βία με άναρχη βία, τότε είναι πολύ εκρηκτικό το μείγμα.
Για να προλάβουμε αυτά τα φαινόμενα, χρειάζεται μια ισχυρή παρουσία του κράτους μέσω των θεσμών που έχει, των οργάνων, είτε της αστυνομίας, είτε της δικαιοσύνης. Βέβαια και αυτοί οι θεσμοί και αυτά τα όργανα πρέπει να λειτουργούν με ορισμένους κανόνες. Ο κόσμος πρέπει να έχει εμπιστοσύνη και στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα