Ο Αν. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του κόμματος "Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα", Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 3/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Σε ό,τι με αφορά, ήμουν υπουργός δυόμισι χρόνια -και όχι τριάντα-, τον καιρό που το πολιτικό σύστημα δεν αγόραζε επιρροή, χτίζοντας νοσοκομεία σε κάθε χωριό και μη έχοντας μετά τι να τα κάνει.

Ούτε ήμουν από αυτούς που μοίραζαν μετεκλογικά λάφυρα, πετώντας τα από τα παράθυρα των κομματικών γραφείων, είτε ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία, είτε στο ΠαΣοΚ. Η δική μου γενιά ανέλαβε την εξουσία, όταν το πολιτικό σύστημα έπαψε να έχει χρήματα για να αγοράζει επιρροή, αλλά χρειάστηκε να εξορθολογίσει τις δημόσιες δαπάνες. Κρίνομαι από αυτή τη μάχη και νομίζω ότι την έδωσα με τους πιο καθαρούς, σκληρούς βέβαια, αλλά δίκαιους όρους».

* Για τη "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα":

«Στην εποχή των άκρων -όπου λόγω ασάφειας και οικονομικών δυσκολιών, τα άκρα κερδίζουν-, χρειαζόμαστε ένα κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ανάμεσα στην επιρροή της ακροδεξιάς -σε μια δεύτερη εκδοχή- και της ακροαριστεράς σε μια πάγια εκδοχή, διότι αυτή τη δεύτερη εκδοχή εκφράζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Με όρους πέραν της πολιτικής γεωγραφίας, εκτιμώ ότι ο κοντινότερος όρος στο εγχείρημα είναι η σοσιαλδημοκρατία».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει σε αυτό το νέο εγχείρημα συγκατοίκηση και με το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά;

Αν. Λοβέρδος: «Προφανώς ναι».

Δημοσιογράφος: Αρκεί τα κόμματα να αυτοδιαλυθούν;

Αν. Λοβέρδος: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν μπορεί κανείς να απαιτήσει κάτι τέτοιο. Δεν θα το δεχόταν κανένας, ακόμα και αυτός που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση, θα έδινε έναν αγώνα τιμής. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Κάτι άλλο είναι περισσότερο ρεαλιστικό και θα το δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, αν γίνουν όλα παραμονές των εκλογών, δεν έχουν καμία τύχη. Χρειάζεται δουλειά και άσκηση πειθούς στο εκλογικό σώμα...».

* Για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης:

«Σήμερα θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία, που θα δούμε τι τύχη θα έχει...».

Δημοσιογράφος: Θα συναντηθείτε και θα αναλάβετε πρωτοβουλία διαλόγου με τη Δημοκρατική Αριστερά και τον κ. Κουβέλη, στο πλαίσιο των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Αν. Λοβέρδος: «Ναι. Αλλά αμέσως σπεύδω να πω ότι δεν είναι αρκετά αυτά... Είναι αναγκαίο να καρποφορήσει μια κοινή προσπάθεια στο χώρο της κεντροαριστεράς, ανάμεσα στο ΠαΣοΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά, εμάς και τους ανεξάρτητους του χώρου. Πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια, αλλά αν αυτή γίνει παραμονές των δημοτικών εκλογών, για να στηριχτεί ο α ή ο β, μάλλον θα πάμε σε μια προδιαγεγραμμένη αποτυχία. Αυτό το διάστημα επιτρέπει ουσιαστικές συγκλίσεις, για να περάσουν στον πολίτη τα μηνύματα...
Πρέπει να γίνουν γρήγορα και έγκαιρα οι κινήσεις, ώστε όταν φτάσει η ώρα των εκλογικών μαχών -πρώτα των ευρωεκλογών, μετά των δημοτικών και κάποια στιγμή στο μέλλον των βουλευτικών εκλογών-, ο πολίτης να έχει ενημερωθεί ότι πέραν των άκρων, υπάρχουν και άλλες προτάσεις...».

Δημοσιογράφος: Συζητάτε για μια ιδέα, ειδικά για τις μεγάλες πρωτεύουσες και προκειμένου να αποκοπεί ένα ρεύμα, μια τάση της Χρυσής Αυγής, τα κόμματα που είναι απέναντι στην ακροδεξιά να συνεργαστούν;

Αν. Λοβέρδος: «Αυτό συμπεριλαμβάνει δύο δεδομένα. Πρώτον, τι θα πουν αυτά. Αν είναι να πουν διάφορες ανοησίες ή γενικότητες που δεν ακουμπούν κανένα, θα αποτύχουν, όποιος και αν είναι ο υποψήφιός τους. Δεύτερον, είναι ώρα για τέτοιου είδους συγκλίσεις με υπέρβαση ορισμένων πολιτικών διαφορών; Να μου επιτρέψετε να σκέφτομαι ότι για την κεντροαριστερά μια τέτοια λύση οδηγεί στην βέβαιη εξαφάνιση. Εάν προχωρήσει με υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, ντε και καλά, με τον φόβο ότι θα βγει ο α ή ο β της Χρυσής Αυγής, δίνει έναν αγώνα χωρίς όρους και έναν υπαρξιακό αγώνα που θα χάσει. Όλα πρέπει να μελετηθούν υπό δύο -αποκλειστικώς για εμάς-, οπτικές. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις για τον δήμο της Αθήνας, της Πάτρας που χτυπιέται από προβλήματα. Για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, που έχει κάνει μια πορεία, για τον δήμο Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λαρίσης. Αναφέρομαι στους μεγάλους δήμους που τα αποτελέσματα εκεί σηματοδοτούνται από πολιτικές εξελίξεις. Ποιες είναι οι προτεραιότητες, είναι καλοί οι υφιστάμενοι δήμαρχοι, θα προχωρήσουμε με αυτούς, θα ζητήσουμε αλλαγή, βάσει ποιας ημερήσιας διάταξης; Για την Αθήνα, λόγου χάρη, όποιος δεν έχει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μπροστά, να μην κατέβει σε εκλογές. Δεν έχει νόημα να κατέβει σε εκλογές, όταν η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που βασιλεύει η παρανομία. Εδώ βασιλεύει η παρανομία και μας λένε ότι θα μας ταράξουν στην νομιμότητα. Θα ανακτήσει η Ελλάδα την πρωτεύουσά της;
Όποιος δεν θέσει το θέμα του παρεμπορίου, όχι το παρεμπόριο με τον τάδε, που πουλάει μια τσάντα και τον κυνηγάμε και λύσαμε το πρόβλημα, αλλά με την νιγηριανή μαφία. Με τους λαθρεμπόρους που αποθηκεύουν τα παράνομα προϊόντα. Αν αυτά δεν τα βάζεις μπροστά και βάλεις μπροστά δικαιοκρατικά θέματα τα οποία δεν υφίστανται, αφού δεν υφίσταται κράτος δικαίου στο κέντρο της πόλης, τότε νομίζω δεν έχει νόημα η υποψηφιότητά σου. Άρα χρειάζεται σκληρή αλλά δίκαιη ημερήσια διάταξη, συμφωνία και όρκο πάνω σε αυτή, ότι θα λύσουμε τα προβλήματα και μετά από τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, να δούμε τα πράγματα και με έναν υπαρξιακό σκοπό. Έχουμε εμείς τέτοιο πρόσωπο να προτείνουμε και να εισηγηθούμε, έχει αυτό τύχη;».

Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο που περιγράφετε, με την έννοια των πολιτικών παρεμβάσεων και της κοινής συνισταμένης της κεντροαριστεράς κ.λπ., θα σας ενδιέφερε η υποψηφιότητα για την Αθήνα;

Α. Λοβέρδος: «Αν απαντούσα, θα κατέστρεφα όλα τα προηγούμενα επιχείρηματά μου. Θα τα μετέτρεπα σε επιχειρήματα που με αφορούν. Εγώ, μαζί με 4.000 ανθρώπους ιδρύσαμε ένα κόμμα που είναι στα πρώτα του βήματα, με 4 μήνες ύπαρξης. Αυτό είναι και είναι γνωστό το ενδιαφέρον μου. Όλα τα υπόλοιπα είναι έξω από τον κύκλο αυτής της πορείας και οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσωπα είναι πρόωρη, αν δεν αποσαφηνιστεί απολύτως τι θέλουμε για την Αθήνα. Θα είναι ο κ. Καμίνης πάλι υποψήφιος; Αν είναι, πρέπει να μας πει τι ακριβώς θέλει. Θα είναι ο χ, ο ψ, που θα συνενώσει την κεντροαριστερά και βάσει αυτής της συνένωσης θα πάμε να βρούμε και άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, για να αποφύγουμε τα άκρα; Θα πρέπει η ατζέντα να είναι απολύτως καθαρή και συγκεκριμένη. Με ασάφειες δεν γίνεται τίποτα. Ακούω ότι θα είναι ο Ν. Κακλαμάνης, ακούω τον α, τον β. Όλοι όσοι θέλουν να είναι, πρέπει να πουν τι θέλουν να κάνουν. Χωρίς αυτό δεν έχει νόημα».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι ο κ. Καμίνης δεν μπορεί να εκφράσει την κεντροαριστερά;

Α. Λοβέρδος: «Δεν μπορώ να κάνω αυτή την κριτική σε έναν άνθρωπο που εκτιμώ, σέβομαι και τον έχω στηρίξει. Θα ήταν πολύ άδικο και ίσως εξοντωτικό -από την πλευρά των δικών μου δυνάμεων-, να αναφερθώ έτσι στον νυν δήμαρχο Αθηναίων. Έθεσα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα δύο πρώτα. Υπάρχουν άλλα 4, βασικά 6. Την επόμενη εβδομάδα, ως νέο κόμμα, θα κάνουμε ειδική δημόσια αναφορά για την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα για τις δημοτικές εκλογές. Θα μπούμε σε αυτή την πορεία με σκοπό να συγκλίνουμε με πολιτικές δυνάμεις για το τι χρειάζεται η Ελλάδα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τι ειδικά η Αθήνα και θα δούμε μετά τις συγκλίσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα