Για τις Οργανώσεις Παραγωγών

Οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα του τομέα των οπωροκηπευτικών, γι' αυτό και καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για να καταστούν ελκυστικότερες και πιο λειτουργικές. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στην αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών και την εθνική στρατηγική για τα επιχειρησιακά τους προγράμματα.

Με την ΚΥΑ,

επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών σύμφωνα με την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας, με την οποία καταργούνται όλες οι διατάξεις του νόμου 4015/2011 περί συνεταιρισμών που αναφέρονται στις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, καθώς υπήρξαν δυσχέρειες λόγω του απαιτούμενου αριθμού για τη σύσταση και αναγνώρισή τους.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση μειώνεται ο αριθμός των μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, προκειμένου αυτές να είναι περισσότερο ευέλικτες, ενώ δίνεται παράταση ενός έτους, έως το τέλος του 2014, στην ισχύουσα εθνική στρατηγική για την υλοποίηση βιώσιμων επιχειρησιακών προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Αρκετές Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών με λιγότερα από 20 μέλη, αν και λειτουργούσαν αποτελεσματικά και ανταποκρίνονταν με ευελιξία στις ανάγκες της αγοράς, είχαν στερηθεί της δυνατότητας αναγνώρισης και λειτουργίας. Έτσι, με βάση τα όσα ορίζει η απόφαση, μειώνεται από 20 σε 10, ο ελάχιστος αριθμός μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών βιολογικών οπωροκηπευτικών, μανιταριών, καρπών με κέλυφος και υποτροπικών φυτών.

«Θέλουμε οι παραγωγοί να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μπουν πιο δυναμικά στην αγορά» επισήμανε ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας πως, «μέσω της υλοποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων, οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να αναβαθμίσουν περαιτέρω ποιοτικά το παραγόμενο προϊόν τους και να το προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τόσο στην εγχώρια, όσο και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα