Ο Α. Μητρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στις 19/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Αν συμφωνήσουμε στα σημεία που πιέζουν οι δανειστές -και ακόμη στο πλαίσιο του σχεδίου Μοσκοβισί που ήταν εξίσου κακό και έπρεπε αμέσως να απορρίψουμε-, δηλαδή να αναγνωρίσουμε το χρέος και την βιωσιμότητά του, να δεχθούμε τμήμα ή ολόκληρο της ιδιοκτησίας του προγράμματος και βεβαίως

να μην καταργήσουμε τους μνημονιακούς νόμους, τους οποίους ψήφισε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση και βεβαίως υπάρξει και ρήτρα ισοδυνάμου για όποιο μέτρο καταργείς -κυρίως γι' αυτό, από μία εκδοχή, ήταν χειρότερο το σχέδιο Μοσκοβισί-, τότε η συμφωνία δεν θα είναι καλή... Θα πρέπει σε οποιοδήποτε κείμενο να υπάρξει αναφορά ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνιστά και ισόχρονη παράταση τμήματος ή ολόκληρου του προγράμματος».

Και πρόσθεσε: «Ενημέρωσα σχετικώς την ηγεσία μας ότι 3 - 4 πτυχές του σχεδίου Μοσκοβισί -δεν λέω ότι ήταν πιο επικίνδυνες από εκείνες του σχεδίου Ντάισελμπλουμ-, δεν έπρεπε να τις αποδεχθούμε, λόγω της νομικής ερμηνείας, της διπλωματικής ασάφειας και αμφισημίας που προωθούσετο συγκεκριμένο σχέδιο. Για το άλλο κομμάτι του σχεδίου υπήρχαν κάποια ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συμπεριληφθούν. Στα κεντρικά ζητήματα του ελληνικού ζητήματος που έχουν να κάνουν με την κεντρική εκφώνηση του ζητήματος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην βρεθούμε με δεσμεύσεις που θα είναι δύσκολα να αμφισβητήσουμε ή να ακυρώσουμε στο μέλλον... Και τα δυο σχέδια προωθούσαν την κατηγορηματική δέσμευση ως προς το ύψος του δανείου του χρέους και ως προς τους πιστωτές. Δεύτερον, υπήρχε η δήλωση ότι το χρέος είναι βιώσιμο πλέον, άρα ανατρέπεται η λογική της αριστεράς ότι το μνημόνιο μας κατέστρεψε. Τρίτον και με 70, 60, 40 αναδεχόμαστε τμήμα της ιδιοκτησίας του χρέους και τέταρτο και χειρότερο είναι ότι σε περίπτωση που ακυρώναμε εφαρμοστικούς νόμους ή φέρναμε νέους, θα έπρεπε σύμφωνα με την ρήτρα ισοδύναμων να αναπληρώσουμε με άλλα μέτρα. Άρα, αυτή η ρήτρα του ισοδυνάμου είναι η ρήτρα επιμονής, εφαρμογής και συνέχισης του προγράμματος...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Οι δανειστές δεν θέλουν να συμβιβαστούν και να συνδιαλεγούν. Θέλουν να βάλουν τρικλοποδιές και να δεσμεύσουν την κυβέρνηση της αριστεράς για να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν την οποία κινητοποίηση στις χώρες του Νότου... Αν υπάρχει εναλλακτική -που δεν πρέπει να υπάρχει plan b και μονομερείς ενέργειες-, εναπόκειται στις πρωτοβουλίες και στις πολιτικές θελήσεις του πρωθυπουργού μας, τον οποίο εμπιστευόμαστε... Plan b ούτε υπάρχει, ούτε μέχρι τώρα αισθανθήκαμε την ανάγκη να επεξεργαστούμε κάτι τέτοιο... Δεν πρέπει ούτε να λέμε, ούτε να μεθοδεύουμε την διενέργεια δημοψηφίσματος, επειδή υπάρχει κυρίαρχη κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, της οποίας η λαϊκή υποστήριξη μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερη».

* Για την εκλογή του Π. Παυλόπουλου ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Εξέφρασα από την αρχή ότι, σε κάθε περίπτωση, για να αναδειχτεί ο νέος συμβολισμός του αντιμνημονιακού μετώπου, έπρεπε η επιλογή προσώπου να είναι από τα αριστερά. Εξελέγη Πρόεδρος, είναι καλός συνάδελφος στο πανεπιστήμιο και εξαιρετικός επιστήμονας...».

* Για τις δηλώσεις του Π. Καμμένου: "Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι".

«Καλό είναι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να αποφεύγονται αυτού του είδους οι αποστροφές και αναφορές, διότι οι δανειστές πιάνονται από λέξεις, αποστροφές και ύφος...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα