Ο Τύπος στον κόσμο

To μήνυμα Ομπάμα πως «οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ” αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Πολλά τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα εν αναμονή του επίσημου αιτήματος της Αθήνας προς την Ευρωζώνη.

Για Ελλάδα: “Το ελληνικό αδιέξοδο προκαλεί κινδύνους για το πολιτικό κεφάλαιο”

αναφέρει η WSJ. Oι αυξανόμενες εντάσεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις σχέσεις της Αθήνας και των πιστωτών της. Αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι “ανταλλαγών” μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου έχει σε μεγάλο βαθμό προσδιορίσει την προσπάθεια της Ευρώπης να νεκραναστήσει την ελληνική οικονομία και να την κρατήσει εντός της Ευρωζώνης. Και ενώ πάντα υπήρχαν εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών από την αρχή, αυτές αυξήθηκαν στο έπακρο τις τελευταίες ημέρες. (...) Κάποιοι ανησυχούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να ανταγωνίζεται το Βερολίνο, η Γερμανία μπορεί απλά να αρνηθεί να συνεχίσει να πληρώνει. Χωρίς περαιτέρω βοήθεια, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες δυσανασχετούν για τους όρους του μνημονίου, ωστόσο απεχθάνονται την ιδέα να φύγουν από το ευρώ.

“Αντιπαράθεση Αθήνας – Βρυξέλλων μέσω επιστολών” αναφέρει η Monde. Η Ευρωζώνη περιμένει σήμερα το γραπτό αίτημα για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Περιμένει να δει εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί έναν συμβιβασμό ή όχι.

Ακόμα και ο Ομπάμα προειδοποιεί την Αθήνα “Χωρίς συμφωνία τα πράγματα θα είναι δύσκολα” αναφέρει η Corriere de la Sera σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Τζακ Λιου με τον Έλληνα ομόλογό του.

“Eλλάδα, σήμερα κατατίθεται η πρόταση του Τσίπρα στην Ε.Ε” αναφέρει η Stampa. Κορυφώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Eurogrpoup. Η Αθήνα δεν παρουσίασε χθες το αίτημα της για παράταση της δανειακής σύμβασης σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η ΕΚΤ έδωσε περαιτέρω ρευστό προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η Ουάσινγκτον προειδοποίησε: Χωρίς συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα απέστειλε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος σημειώνοντας πως “η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος”, ενώ ζήτησε από την Αθήνα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους. “Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν” ξεκαθάρισε στη συνάντηση του CDU στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο-Πομερανία, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel.

“Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα”, είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern. Ο κ. Τσίπρας τονίζει “το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό” και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας.

“Το ελληνικό κοινοβούλιο εξέλεξε έναν πρώην υπουργό συντηρητικής κυβέρνησης για Πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας” αναφέρει επίσης η WSJ. “Ο Ευρωπαϊστής Παυλόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας” αναφέρει η Corriere de la Sera.

Στα πρακτορεία – δίκτυα:

“Η ΕΚΤ εγκρίνει την παροχή επιπλέον 3,3 δισ ευρώ” αναφέρει το BBC. Eγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συνέχιση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες. Το ποσό που μπορεί να διατεθεί ορίστηκε στα 68,3 δισ. από τα 65 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να είχαν ζητήσει 10 δισ ευρώ.

“Η Ελλάδα παλεύει να επιπλεύσει με μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters σε δημοσίευμά του. Το κρίσιμο διήμερο στο οποίο αναμένεται να κριθούν πολλά για την Ελλάδα είναι αυτό που περιμένουν όλα τα διεθνή μέσα. “Η Ελλάδα σκοπεύει να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης από την σκεπτική ευρωζώνη”, συνεχίζει το Reuters στο κείμενο του οποίου αναφέρεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας. “Θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση που δέχεται από τους σκεπτικούς εταίρους της με πρώτη τη Γερμανία”, περιγράφει στο δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων. “Η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και πως η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει συνολική παράταση του προγράμματος, το οποίο ο Τσίπρας υποσχέθηκε να πετάξει όταν εξελέγη”, προσθέτει και καταλήγει με την είδηση της απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση 3,3 δις στον ELA.

“Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα” αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Τι χωρίζει πραγματικά την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιο είναι αυτό το διακύβευμα που δεν επιτρέπει στην μια πλευρά να πλησιάσει την άλλη και αμφότερες να κηρύξουν ειρήνη; «Ακόμη και για τα απαιτητικά πρότυπα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι εντυπωσιακή. Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί σχεδόν στο τίποτα – ωστόσο, το αδιέξοδο και ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης συνεχίζονται. Η ΕΕ έχει ποντάρει το μέλλον της νομισματικής ένωσής της όχι στη βάση των αρχών, αλλά της σημασιολογίας.Το να σχεδιαστούν οι νέοι όροι δεν θα είναι εύκολο, αλλά η υπόθεση για ένα πιο ήπιο πρόγραμμα είναι επιτακτική. Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν ήδη υποφέρει πολύ. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το 1/4 και η ανεργία έχει φτάσει στο 25%. Η συμμόρφωση της χώρας με τους όρους του ισχύοντος προγράμματος διάσωσης ήταν εντυπωσιακή. Μια μη τροποποιημένη επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος θα ανάγκαζε την Ελλάδα να δεσμευτεί για άλλα δύο χρόνια σύσφιξης της δημοσιονομικής πολιτικής της. Στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, οι ψηφοφόροι ορθώς απέρριψαν αυτή την ζοφερή προοπτική – εξέλεξαν μια κυβέρνηση της Αριστεράς που τώρα η επονομαζόμενη Τρόικα βρίσκει εξοργιστική.Η άρνηση της ΕΕ να συμβιβαστεί με την Ελλάδα - να δεχθεί παραχωρήσεις αντί για άνευ όρων παράδοση - δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό το αδιέξοδο που μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή. Αν το κάνει, η Γερμανία και οι υποστηρικτές του θα φταίνε περισσότερο από την Ελλάδα.

Σε άλλο δημοσίευμα το Bloomberg τονίζει “Η Ελλάδα ψάχνει παραχωρήσεις με το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης”. Στο κείμενο αναφέρεται στο τηλεφώνημα του Τζακ Λιού στον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και στην πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους της. Αναφέρεται και σε δηλώσεις άλλων υπουργών Οικονομικών, όπως ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν αλλά και στους όρους που θέλει να θέσει η Ελλάδα.

“Η Ελλάδα έχει εκτεθεί σε πέντε άβολες πραγματικότητες οι οποίες θα συνεχίσουν να ισχύουν τους επόμενους μήνες, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη”, τονίζει σε άρθρο γνώμης ο Mohamed El-Erian στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για πέντε “άβολες πραγματικότητες”:
Πρώτον, δεν υπάρχει διαφυγή από την τρόικα, καθώς θα παραμείνει ο κύριος συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης. Δεύτερον, η σύνθετη πολιτική πραγματικότητα υπερισχύει της οικονομίας στην ευρωζώνη. Λόγω της κοινής γνώμης των χωρών τους και των άλλων περιφερειακών οικονομιών, που δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι να προβούν σε εκχωρήσεις ή σε σημαντικές μεταβολές της ασκούμενης πολιτικής. Τρίτον, η Ελλάδα ανακαλύπτει, ότι δεν θα βρει αναγκαστικά συμμάχους μεταξύ των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης κατά την αναμέτρησή της με τις χώρες του πυρήνα, καθώς χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ανθίστανται στην ιδέα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης της Ελλάδας από τους πιστωτές. Τέταρτον, οι περισσότεροι εταίροι της Ελλάδας αισθάνονται αμήχανα με την ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης να χαλαρώσει ή να αθετήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, καθώς ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας διάσωσης θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, υπονομεύοντας τις σύνθετες εθνικές και περιφερειακές αλληλεπιδράσεις. Πέμπτον, την ώρα που συνεχίζονται οι έντονες διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα δεν διαθέτει εύκολο τρόπο για να αποτρέψει την απόσυρση των καταθέσεων, ενώ όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσουν τον έλεγχο της προοπτικής της χώρας στην ευρωζώνη η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της”.

Το Grexit επαναφέρει με δημοσίευμά του το Russia Today, το οποίο έχει τίτλο: “Grexit: Νίκη και για την ΕΕ και για την Ελλάδα;” Στο κείμενο φιλοξενεί δηλώσεις οικονομολόγου της SAXO Bank, ο οποίος εξηγεί γιατί θεωρεί πως το Grexit θα έρθει και δεν θα είναι και άσχημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. “Πιστεύω ότι τελικά η Ελλάδα θα φύγει, θα γίνει το λεγόμενο Grexit. Θα είναι καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μια μάχη που δεν έχει κάποια λύση”.

Για Ομπάμα: “Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ” Έκκληση στις αμερικανικές μουσουλμανικές κοινότητες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον “βίαιο εξτρεμισμό” απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε μια τριήμερη σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου. “Οι μουσουλμάνοι ηγέτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να απωθήσουν την αντίληψη ότι τα έθνη μας είναι αποφασισμένα να καταπνίξουν το Ισλάμ”, δήλωσε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ισλαμιστών μαχητών ότι οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο κατά του Ισλάμ. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι νεαροί μουσουλμάνοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εξτρεμιστική προπαγάνδα, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει στην απόφαση να ενταχθούν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ή να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εντός της χώρας τους.

Για Ουκρανία: “Το Ντεμπάλτσεβε υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, η Ουκρανία υποχωρεί” αναφέρει η DW. Από την πλευρά του το BBC σημειώνει: “Ο Ποροσένκο ζητά τη βοήθεια του ΟΗΕ για την αποστολή κυανόκρανων”. Η Ουκρανία απέσυρε χιλιάδες στρατιώτες της από την περικυκλωμένη πόλη του Ντεμπάλτσεβε μετά από τη μαζική επίθεση των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι αγνόησαν τη νέα συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός για να κερδίσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης η οποία είναι σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. Η πτώση του Ντεμπάλτσεβε στην ανατολική Ουκρανία ήταν μία από τις χειρότερες ήττες για τα στρατεύματα της Ουκρανίας, καθώς πλέον εμποδίζει τη δυνατότητα του Κιέβου να σταματήσει την υλική υποστήριξη της Μόσχας προς τους αντάρτες.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, der spiegel, russia today, saxo bank, ηπα, ελλαδα, αθηνα, wsj, συριζα, μνημονιο, monde, τσιπρας, ΕΚΤ, τραπεζες, cdu, ηλεκτρονική, spiegel, χρεος, bbc, reuters, δις, bloomberg, εκλογες, τροικα, βιωσιμότητα, αποσυρση, russia, today, saxo, οηε, νέα, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλέξης τσίπρας, χωρες, ηλεκτρονική, βερολινο, γερμανια, ηπα, θεμα, ιρλανδια, οηε, οικονομια, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, το κουτι της πανδωρας, ωρα, bbc, bloomberg, reuters, russia, wsj, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, ανεργια, απλα, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βοηθεια, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δηλωσεις, δις, διημερο, δικτυα, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εξι, επικοινωνια, ευρωπη, ζητα, ζοφερη, ιδεα, υπηρχαν, υποθεση, ηθικο, ηπιο, ισλαμ, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κομβος, λογο, μηνες, νικη, παντα, πορτογαλια, συρια, τι ειναι, τιτλος, cdu, der spiegel, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, monde, οψεις, παιχνιδι, πηγες, russia today, saxo, saxo bank, spiegel, today, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα