ο Α. Αλαβάνος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο άτυπος επικεφαλής της συσπείρωσης "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής", Αλέκος Αλαβάνος, μίλησε στις 29/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την οικονομική κρίση στην Κύπρο:

«Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου χρειαζόταν αλλαγή. Ήταν σε έναν βαθμό φορολογικός παράδεισος, παρότι είχε και αριστερή κυβέρνηση στο τέλος και αριστερό πρόεδρο κ.λπ. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου,
όπως του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας -δεν είναι μόνο η Κύπρος-, της Μάλτας κ.λπ. είχε πολύ υψηλά επιτόκια, πολύ χαμηλούς φόρους. Δεν πας να το καταστρέψεις όμως. Πας -δίνοντας μία χρονική δυνατότητα-, να το ανασυγκροτήσεις και να το αναδιαρθρώσεις. Εδώ, δολοφονήθηκε όλη η οικονομία της Κύπρου. Αυτό είναι το πρόβλημα από την στάση της Τρόικα... Θεωρώ ότι η Κύπρος -και λυπάμαι που το λέω-, με μία αριστερή προεδρία, δεν είχε σχέδιο Β, ένα εναλλακτικό , εφεδρικό σχέδιο , σε περίπτωση ανάγκης. Βρέθηκε σε αυτή την πολιορκία της ευρωζώνης, χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει. Ξεκίνησε με την -θα έλεγα-, αστεία πια αντίληψη, ότι μπορούμε να μη δεχτούμε ή να καταργήσουμε τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη, με τους καλύτερους όρους. Με μία βουλή -σκεφτείτε την ελληνική βουλή που θα ήταν και η Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Αριστερά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, οι πάντες-, η οποία θα ψήφιζε όχι στα μνημόνια και μέσα σε μία εβδομάδα, γονάτισε. Θα έλεγα ότι εξευτελίστηκε πολιτικά όλη η πολιτική τάξη της Κύπρου. Γιατί μέσα στην ευρωζώνη έχουν ένα πολύ απλό όπλο, για να παραμένεις εκεί και αυτό είναι το ότι μπορούμε να σας κλείσουμε τη στρόφιγγα ρευστότητας στις τράπεζες και να γονατίσει η οικονομία».

Δημοσιογράφος: Πρόσεξα ότι χαρακτηρίσατε αστεία επιχειρηματολογία την άποψη που είχε διατυπώσει ο κ. Χριστόφιας. Θα έλεγα ότι μια τέτοια άποψη διατυπώνεται στην παρούσα χρονική συγκυρία και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα διαλέγατε τον ίδιο χαρακτηρισμό;

Α. Αλαβάνος: «Ας αποφύγουμε τους χαρακτηρισμούς... Θα έλεγα ότι είναι μία άποψη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και που οι εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, δείχνουν ότι είναι ανέφικτη. Δηλαδή η κατάργηση των μνημονίων μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης. Δύο διδάγματα έδωσε η Κύπρος. Πρώτον, ότι τα μνημόνια δεν σε σώζουν, διότι σε οδηγούν σε καταστροφή. Στην Κύπρο, μαζί με την αρχή του μνημονίου βλέπουμε και το τέλος, δηλαδή, πώς καταρρέει όλος ο χρηματοπιστωτικός τομέας και όχι πώς αλλάζει. Και το άλλο είναι ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε, διότι υπάρχει αυτή η πολύ απλή μέθοδος διακοπής της ρευστότητας. Και να πω με την ευκαιρία, ότι είναι πολύ λυπηρό ότι σε αυτόν τον εκβιασμό της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν διαφοροποιήθηκε και συμμετείχε και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος...».

Δημοσιογράφος: Μου δίνεται η εντύπωση -από εσάς και από όσους υποστηρίζουν αυτή την άποψη-, ότι υποτιμάται ο κίνδυνος της εξόδου μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ...

Α. Αλαβάνος: «Θα έλεγα ότι είδαμε την Κύπρο μόνη της στο eurogroup. Διότι πολλοί είμαστε μόνοι. Η Κύπρος όταν τίθεται το πρόβλημά της, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, είμαστε μόνοι και πολύ απομονωμένοι στην ευρωζώνη. Πιστεύω λοιπόν ότι, εκδίδοντας εθνικό νόμισμα, έχεις την δυνατότητα να διαφοροποιήσεις της πολιτική σου και να αξιοποιήσεις πολλές δυνατότητες, να διαπραγματευτείς και να είσαι λιγότερο μόνος...»

Δημοσιογράφος: Είχατε πει ότι το επόμενο διάστημα θα είστε έτοιμος, να υπάρξει ένα κόμμα με μία εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα και αυτό το κόμμα θα παρουσιαστεί στις ευρωεκλογές... Προχωράει αυτή η προοπτική;

Α. Αλαβάνος: «Προχωράει και μάλιστα δεν μπορώ να μην πω ότι αρχίσαμε με δυσκολίες. Δεν αρχίσαμε τώρα, έχουμε αρχίσει εδώ και δύο χρόνια. Θα έλεγα όμως ότι τους τελευταίους μήνες το μήνυμά μας και η αποδοχή του από την κοινωνία αυξάνει με μεγάλη ταχύτητα... Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα κόμμα με ιεραρχία. Προσπαθούμε να κάνουμε στην πραγματικότητα μία μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων η οποία θα εκφραστεί μέσα από συνελεύσεις, πανελλαδικά, με έναν δημοκρατικό τρόπο. Θα περιλαμβάνει οργανώσεις της αριστεράς που υπάρχουν... Είμαστε έτοιμοι και σήμερα ακόμα εάν γίνονταν ευρωεκλογές. Για τις εθνικές εκλογές δεν πιστεύουμε ότι θα είμαστε γρήγορα έτοιμοι».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα έχουμε εθνικές εκλογές πρόωρα;

Α. Αλαβάνος: «Πάντα θα υπάρχει αυτό το ερώτημα όσο δεν γίνονται. Με τέτοια ρευστότητα και με τέτοιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα, πάντα θα είναι ανοιχτό το θέμα των εθνικών εκλογών. Και να κάναμε εθνικές εκλογές σε έναν μήνα, την επόμενη ημέρα θα ξαναήταν ανοιχτό το θέμα πρόωρων εκλογών».

* Για τις εξελίξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

« Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την γραμμή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι μπορούμε να καταργήσουμε το μνημόνιο εντός ευρωζώνης. Πραγματικά οι πολίτες και εγώ, εάν ήμουν σίγουρος ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από το μνημόνιο, να κρατήσουμε το ευρώ και να ανοίξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, θα το λέγαμε αυτό. Αλλά, αυτή η δημιουργία αυταπάτης και καθήλωσης τελικά μιας μεγάλης προσπάθειας που έπρεπε να γίνει και μιας μεγάλης τομής, πιστεύω ότι επιβαρύνει εξαιρετικά την αξιωματική αντιπολίτευση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα