Νέο αλαλούμ στο χώρο της Υγείας

Τη διαφωνία της με το νέο εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή ασθενών σε νοσοκομείο εξέφρασε η υφυπουργός υγείας Φωτεινή Σκοπούλη μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega. Εν τω μεταξύ, οι φαρμακοποιοί
διαμηνύουν ότι, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδώσουν στον κρατικό κορβανά ούτε το «χαράτσι» του ενός ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ούτε όμως και την επιστροφή από τις πωλήσεις των φαρμάκων. Την προσεχή Δευτέρα συγκαλείται εκτάκτως γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας διακοπής της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντου στον capital.gr, «οι φαρμακοποιοί της Αθήνας δεν θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα, αντιθέτως θα τα ακυρώσουν στην πράξη».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το μέτρο της επιστροφής ποσοστού ανάλογα με τις πωλήσεις «απαράδεκτο» και προειδοποίησε πως οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να το καταβάλλουν ενώ ξεκαθάρισε, «εμείς δεν θα γίνουμε ΔΕΗ για να εισπράττουμε χαράτσι από τους ασθενείς υπέρ του ΕΟΠΥΥ, δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, από τα 3,5 χιλιάδες φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα στην Αττική, ήδη τα 2 χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία επιτείνονται από την «αναγκαστική» προσφυγή σε τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες και να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία των σκευασμάτων, μέτρο το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους των γιατρών και της φαρμακοβιομηχανίας καθώς η επιλογή του φαρμάκου περνάει τώρα στα χέρια των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. δήλωσε με νόημα πως «δεν υπάρχει ούτε κακό φάρμακο, ούτε αναποτελεσματικό, αντιθέτως υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Εμείς είμαστε φαρμακοποιοί, γνωρίζουμε το φάρμακο καλύτερα από τον καθένα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ήδη οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έρχονται στα φαρμακεία, ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το φτηνότερο γενόσημο, προκειμένου να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο το κόστος της θεραπείας τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα