Νεκρός Ουκρανός αξιωματικός

Ένας Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ουκρανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ένα από τα λιγοστά θύματα που έχουν αναφερθεί από τότε που η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπουργείο έδωσε λίγες πληροφορίες για το περιστατικό που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην πόλη Νοβοφιοντόροβκα. Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Κριμαίας με μία σχεδόν αναίμακτη επιχείρηση προτού η Μόσχα προσαρτήσει

την περιοχή τον περασμένο μήνα, σημειώνει το Ρόιτερς.

Η Μόσχα επιβάλλει κυρώσεις

Η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων έξι ουκρανικών επιχειρήσεων, στο τελευταίο μίας σειράς ρωσικών μέτρων που πλήττουν την οικονομία της Ουκρανίας.

Η Rospotrebnadzor ανακοίνωσε ότι «διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις ότι τα προϊόντα αυτά παραβιάζουν τους κανονισμούς που ισχύουν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. "Για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών η Rospotrebnadzor διέκοψε τις εισαγωγές που προέρχονται από έξι Ουκρανούς παραγωγούς στη Ρωσική Ομοσπονδία», διαβεβαιώνει η ρωσική υπηρεσία.

Η Ρωσία έχει κατ΄ επανάληψιν κατηγορηθεί ότι επιβάλλει ως κυρώσεις εμπορικούς περιορισμούς κατά των εταίρων με τους οποίους έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις της. Έτσι, παλαιότερα είχε διακόψει τις εισαγωγές κρασιών από τη Γεωργία και των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις βαλτικές χώρες.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα λάβει μέτρα προστασίας της ρωσικής αγοράς αγροτικών προϊόντων, σε περίπτωση υπογραφής από το Κίεβο συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εξόδου από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Η διατάραξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, εν όψει και της προσέγγισης του Κιέβου με τις Βρυξέλλες, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των εμπορικών συναλλαγών κατά το 2013 και την επιδείνωση της ύφεσης της ουκρανικής οικονομίας.

Χάρκοβο: Έληξε η κατάληψη

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν πάρει χθες τον έλεγχο του κτιρίου της περιφερειακής διοίκησης στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, ρωσόφωνη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, εκτοπίστηκαν από το σημείο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών χωρίς να διευκρινίσει αν έγινε χρήση βίας.

Το κτίριο «απελευθερώθηκε πλήρως από τους αυτονομιστές», γράφει ο Άρσεν Αβάκοφ στο λογαριασμό του στο Facebook. «Ευχαριστώ όσους προσέφεραν τη βοήθειά τους», προσθέτει χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

Ο υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται επί τόπου γράφοντας: «Εργάζομαι στο Χάρκοβο. Ζητώ από τους κατοίκους να στηρίξουν τη διαδικασία διευθέτησης της κρίσης».

Χθες βράδυ τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές κρατώντας ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του διορισμένου κυβερνήτη από την κεντρική εξουσία στο Κίεβο. Αρκετές δεκάδες εισχώρησαν σε αυτό, όταν οι δυνάμεις της τάξης απομακρύνθηκαν ενώπιον της προέλασής τους. Οι διαδηλωτές είχαν κατεβάσει τις ουκρανικές σημαίες και είχαν υψώσει ρωσικές σημαίες στο κτίριο.

Η ένταση αυξήθηκε ξαφνικά χθες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και εκτός από το Χάρκοβο, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διοικητικά κτίρια στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Στο Ντονέτσκ, οι διαδηλωτές, που ζητούν δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία, εξακολουθούν να ελέγχουν σήμερα το πρωί το κτίριο της διοίκησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχείρηση φιλορώσων τη νύχτα εναντίον των εγκαταστάσεων της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί επί του παρόντος η έκβασή της.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, διαδηλωτές φέρεται να εισχώρησαν στα γραφεία της SBU αλλά δεν είναι σαφές αν παραμένουν εκεί.

Στις ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, μετά την πτώση της φιλορωσικής κυβέρνησης στις 22 Φεβρουαρίου, διαδηλώσεις υπέρ μιας ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας, λύση που υποστηρίζει η Μόσχα, ή μιας ένωσης με τον μεγάλο γείτονα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε να προστατεύσει "με όλα τα μέσα" τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και συγκέντρωσε έως 40.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για εισβολή.

Λόγω των εξελίξεων, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέβαλε επίσκεψή του στη Λιθουανία.

Κατηγορώντας τον «Πούτιν και τον Γιανουκόβιτς» ότι βρίσκονται πίσω από τις «αυτονομιστικές ταραχές», ο υπουργός Εσωτερικών Αβάκοφ δεσμεύτηκε να δοθεί «δυναμική απάντηση» αλλά «χωρίς αιματοχυσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα