Επιτυχές το 1ο Open House Athens

Ολοκληρώθηκε χθες το πρώτο Open House Athens με μεγάλη ανταπόκριση των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης. Δύο ημέρες το κοινό είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια με ελεύθερη είσοδο.

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός θεσμός ξεκίνησε το 1992 από το Λονδίνο. Στην Ελλάδα έχουν προηγηθεί δύο Open House στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και βασίζεται στον εθελοντισμό. Οι δράσεις στην Ελλάδα διοργανώνονται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Open House Greece, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στον οργανισμό Open House Worldwide.

Το 1ο Open House Athens, ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση έναρξης και η παρουσίαση του προγράμματος. Παρούσα σε αυτή, ήταν και η Victoria Thornton, ιδρύτρια του παγκόσμιου φορέα "Open House Worldwide" η οποία μιλώντας για το θεσμό ανέφερε ότι, δεν απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες (αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.λπ.) αλλά στο ευρύ κοινό, στους κατοίκους της κάθε πόλης. Σύμφωνα με την Victoria Thornton, σκοπός είναι να δοθεί αφορμή για ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των κατοίκων για την αξία του καλού σχεδιασμού και να δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσουν το δομημένο περιβάλλον και να οραματιστούν το μέλλον της πόλης.

Δύο ήμερες, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου, 49 δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι, σύγχρονοι αλλά και ιστορικοί, με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό. Με τη βοήθεια των 300 εθελοντών, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε οικίες, γραφεία, μουσεία και δημόσια κτήρια στις προγραμματισμένες ώρες που ο κάθε χώρος είχε ορίσει. Οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο στο πλαίσιο του Open House Athens, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν 15 χιλιάδες.

Με φωτογραφικές μηχανές και διάθεση εξερεύνησης το κοινό περιηγήθηκε στα κτίσματα ενώ αρκετές φορές χρειάστηκε ο κόσμος να περιμένει στην ουρά για να μπει στο επόμενο γκρουπ ξεναγήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ξενάγηση σε οικίες όπου πέραν της αρχιτεκτονικής τους μπορούσε κανείς να δει έναν χώρο "ζωντανό", διαμορφωμένο βάσει των αναγκών και της αισθητικής του χρήστη/ιδιοκτήτη. Σε μεγάλο ποσοστό οι επισκέπτες ήταν αρχιτέκτονες και φοιτητές αντίστοιχων σχολών αλλά και παρέες νέων όπως και γονείς με τα παιδιά τους.
Μεταξύ των κτηρίων που άνοιξαν τις πόρτες τους ήταν το One Athens (πρώην σχολή Δοξιάδη), το Thission Lofts, το Δημαρχείο, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ένα σύγχρονο κτήριο κατοικιών στο Φιλοπάππου και το μουσείο της Ακρόπολης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πάρτυ λήξης, το βράδυ της Κυριακής στο Ταφ.

Νάνσυ Αγγελοπούλου

Σχετικά links:
http://www.openhouseathens.gr/
http://www.openhouseworldwide.org/

Keywords
Τυχαία Θέματα