Νέες μειώσεις εν όψει

Νέα μείωση των μισθών κατά 10% έρχεται για τους μισθωτούς από τον Απρίλιο, λόγω της κατάργησης του επιδόματος γάμου, εξαιτίας της λήξης της εθνικής σύμβασης εργασίας. Ωστόσο, πληροφορίες φέρουν τους κοινωνικούς εταίρους να βρίσκονται σε επικοινωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει στα χέρια της το σχέδιο για το νέο μηχανισμό καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, στον αέρα θα βρεθούν και όλες οι θεσμικού χαρακτήρα προβλέψεις που δεν έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά, είτε αυτές έχουν ανταπόκριση στις αμοιβές είτε ρυθμίζουν εργασιακά ζητήματα όπως

οι άδειες ή ο χρόνος εργασίας.

Λίγο πριν την ...δωδεκάτη ώρα για την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, η ΓΣΕΕ παραμένει ακέφαλη, καθώς μετά τις αρχαιρεσίες στο πλαίσιο του 35ου συνεδρίου της, δεν έχει συγκροτηθεί το νέο προεδρείο.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίζονται να παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις, καθώς οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν ακρωτηριάσει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ και τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Εθνικής Σύμβασης, δίδοντας το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που ΔΕΝ είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων απλώς να μην την εφαρμόζουν!

Μάλιστα, το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να μην το καταβάλλουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ το δικάιωμα αυτό επεκτείνεται μετά την λήξη της ισχύος της σύμβασης και στις επιχειρήσεις- μέλη.

Πληροφορίες φέρουν τους κοινωνικούς εταίρους να βρίσκονται σε επικοινωνία, ανεπισήμως, προκειμένου να ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Συμβαση Εργασίας.

Παράλληλα, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτών- προετοιμάζει προταση για τη νομοθετική κατοχύρωση θεσμικού χαρακτήρα προβλέψεων της Εθνικής και κλαδικών συμβάσεων που έχουν κατά καιρούς υπογραφεί, με στόχο "την δημιουργία μιας γραμμής ύστατης άμυνας των εργαζομένων", όπως αναφέρουν χαρακρηριστικά στελέχη της ΟΚΕ.

Εντωμεταξύ, έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου στον ιδιωτικό τομέα, από το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη για τους νεοεισερχόμενους ο μεικτός κατώτατος μισθός έχει προδιοριστεί στα 586 ευρώ και για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ.

Με το νέο σύστημα, για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού θα λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως το επίπεδο φτώχειας, η ανεργία, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα σε εθνικό επίπεδο και ανά επαγγελματικμό κλάδο, οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, ενώ το τελικό λόγο θα έχει η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα