Αφγανιστάν: Πλήγμα στους Ταλιμπάν

Δυνάμεις του στρατού του Αφγανιστάν και της διεθνούς δύναμης υπό την διοίκηση του NATO σκότωσαν 23 μαχητές των Ταλιμπάν στο ανατολικό τμήμα της αφγανικής επικράτειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κοινή επιχείρηση των αφγανικών και των νατοϊκών δυνάμεων διεξήχθη στο χωριό Σατζαουάντ, στην περιοχή Μπαράκι Μπαρκ, στην επαρχία Λογκάρ.

«Εικοσιέξι ακόμα ένοπλοι Ταλιμπάν συνελήφθησαν», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για

την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, έκανε λόγο για μια επιχείρηση «της οποίας ηγούνταν οι αφγανικές δυνάμεις» με την υποστήριξη συμμαχικών στρατευμάτων.

Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε ότι οι μαχητές του κινήματος που έχασαν τη ζωή τους είναι 12. Σε μια ανακοίνωσή τους που δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ακόμα πως 28 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό που έκανε το NATO στο χωριό.

«Είμαστε ενήμεροι για την καταγγελία περί απωλειών μεταξύ των αμάχων, και παίρνουμε τέτοιες κατηγορίες πολύ σοβαρά», είπε ο εκπρόσωπος του NATO, Λούκα Καρναέλ.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Τζαουάντ Λουντίν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει με κατάπληξη την «αδιαφορία» του Πακιστάν όσον αφορά την αφγανική ειρηνευτική διαδικασία και είναι έτοιμη να συνεχίσει χωρίς τη βοήθεια του Ισλαμαμπάντ την διαδικασία «συμφιλίωσης». Είναι η πρώτη φορά που η Καμπούλ θίγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η υποστήριξη του Πακιστάν, μιας σημαντικής δύναμης σε περιφερειακό επίπεδο, θεωρείται κρίσιμη για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, λόγω των μακρόχρονων σχέσεων των μυστικών υπηρεσιών του Ισλαμαμπάντ με οργανώσεις των ανταρτών.

Ο Λουντίν είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν -που της παραδόθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της μεταβίβασης της ευθύνης στις αφγανικές αρχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη φυλακή Μπαγκράμ- να καλέσουν τους αντάρτες να επιδιώξουν την ειρήνευση. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Αφγανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Πακιστάν να επηρεάσει τους Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες συμφιλίωσης κι η Καμπούλ έχει κάνει λόγο περί προόδου, μετά την απελευθέρωση ορισμένων μαχητών των Ταλιμπάν που θα μπορούσαν να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Όμως ο Λουντίν, ο οποίος πιστεύεται ότι διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό την εξωτερική πολιτική του Αφγανιστάν, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Καμπούλ καταγράφει μια σημαντική μεταβολή της στάσης του Πακιστάν όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία καθώς αυτή προσλαμβάνει πιο επείγοντα χαρακτήρα, ενόψει και της αποχώρησης των μάχιμων ξένων στρατευμάτων ως τα τέλη του 2014.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι» από την στάση του Πακιστάν, είπε ο Λουντίν. «Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι ότι βλέπουμε πως το Πακιστάν μετακινεί το τέρμα κάθε φορά που πλησιάζουμε σε μια συνεννόηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Αφγανιστάν εξάλλου ανέφερε ότι ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεών του στο Πακιστάν λόγω των «απαράδεκτων βομβαρδισμών του πακιστανικού πυροβολικού» στην ορεινή ανατολική παραμεθόριο.

Πάνω από 24 οβίδες του πυροβολικού του Πακιστάν έπληξαν την ανατολική επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν την Δευτέρα και χθες. Η ακύρωση του ταξιδιού και οι αντεγκλήσεις που συνεχίζονται επί ημέρες σε διμερές διπλωματικό επίπεδο ασκούν νέες πιέσεις στην ήδη εύθραυστη σχέση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα