Νέα αυτοκτονία στο Γκουαντάναμο

Η αυτοκτονία ενός ακόμη κρατούμενου του Γκουαντάναμο δείχνει την πικρή διάψευση των εγκλείστων αυτών ανδρών εδώ και σχεδόν 11 χρόνια, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ούτε δίκη, ενώ αρχίζει η δεύτερη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσει το κέντρο κράτησης αυτό.

Ο 32χρονος Υεμενίτης Αντνάν Φαρχάν Αμπντούλ Λατίφ βρέθηκε νεκρός το Σεπτέμβριο στο κελί του στο Γκουαντάναμο. Τρεις μήνες μετά το θάνατό του ο αμερικανικός στρατός μόλις κατέληξε στο συμπέρασμα
ότι ήταν αυτοκτονία, η έβδομη στο Γκουαντάναμο, αλλά η υπηρεσία ποινικών ερευνών του πολεμικού ναυτικού (NCIS) διενεργεί έρευνα, όπως ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Γκρέγκορι Τζούλιαν, o εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης που εποπτεύει το Γκουαντάναμο.

Καθώς «πάρα πολλές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες», εξηγεί ο Ντέιβιντ Ρεμς, ο δικηγόρος του νεκρού φυλακισμένου. Πώς ο κρατούμενος «ο θάνατος του οποίου επήλθε από υπερβολική χρήση φαρμάκων, σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας, μπορούσε να έχει τόσα χάπια στη διάθεσή του; Και γιατί ένας άνθρωπος που πάσχει από οξεία πνευμονία, παράγοντας που συνέβαλε στο θάνατό του», ήταν έγκλειστος στην πειθαρχική πτέρυγα χωρίς ιατρική φροντίδα;

«Αν ήταν μια αυτοκτονία, ήταν μια υποβοηθούμενη αυτοκτονία», καταγγέλλει ο δικηγόρος του κατηγορώντας , «το στρατό που του έδωσε τα μέσα για να αυτοκτονήσει». Σύμφωνα με αυτόν, ο Λατίφ είχε προβλέψει ότι ο στρατός ήθελε να τον σκοτώσει χωρίς να αφήσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και άλλοι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν αναφέρει ότι βρήκαν «ψαλίδια και αιχμηρά αντικείμενα στο κελί τους».

Γνωστός για τις δυσκολίες που προκαλούσε στις αρχές της φυλακής --ήταν στη σωφρονιστική πτέρυγα γιατί είχε πετάξει τα ούρα του πάνω στους δεσμοφύλακές του-- ο Λατίφ ουδέποτε ωστόσο δεν έκρυψε την επιθυμία του να αυτοκτονήσει.

«Τι χειρότερο υπάρχει από να είναι κανείς αιχμάλωτος επί 11 χρόνια χωρίς ποτέ να έχει ερωτηθεί αν είναι ένοχος ή αθώος», ρωτά ο Ντέιβιντ Ρεμς, μιλώντας για τη «μεγάλη θλίψη» που επικρατεί στους κρατούμενους, κυρίως στους 15 Υεμενίτες που εκπροσωπεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα