Ν. Ζηλανδία: Απόσυρση από το Αφγανιστάν

Τα στρατεύματα της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν την επόμενη χρονιά, αλλά όχι επειδή σκοτώθηκαν αυτόν τον μήνα πέντε Νεοζηλανδοί στρατιώτες, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι σήμερα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για μια «συντεταγμένη απόσυρση» και η οριστική απόφασημπορεί να ληφθεί τον επόμενο μήνα, βάσει του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος με τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στοΑφγανιστάν.

Τρεις Νεοζηλανδοί που υπηρετούσαν σε μια ομάδα ανοικοδόμησης 140 μελών στην επαρχία Μπαμιγιάν

σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν το όχημά τους επλήγη από μια βόμβα. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα πριν από δύο εβδομάδες. Ο Κι απέρριψε τις εκκλήσεις να επιστρέψουν τα στρατεύματα της χώρας αμέσως.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε το είδος της χώρας που το σκάει», δήλωσε. Όμωςαργότερα διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις της Νέας Ζηλανδίας θα μπορούσαν νααποσυρθούν τον Απρίλιο, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, τοΣεπτέμβριο του 2013.

Ο Κι είπε ότι η Νέα Ζηλανδία χρειάζεται να συντονίσει την αποχώρηση των δικών της δυνάμεων με εκείνη των διεθνών εταίρων της.

«Σεδιαφορετική περίπτωση το μήνυμα που θα στείλουμε στους υπόλοιπους σε όλο το Αφγανιστάν είναι πως ήρθε η ώρα να τρέξουμε προς την έξοδο. Εάν το κάνουμε αυτό, τότε οι χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τις ζωές τους πήγαν χαμένοι».

Ο Κι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα προτιμούσε νααποσύρει τις δυνάμεις της τον Απρίλιο, «αλλά πραγματικά το ζήτημα αφοράεπιμελητειακά θέματα για μια σειρά από πράγματα που συμβαίνουν, σε ό,τιαφορά τον τρόπο που συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας».

«Δεν τίθεται θέμα ότι επιστρέφουμε», ανέφερε. «Το να φύγουμε πρόωρα», όμως, επέμεινε ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, «δεν θα ήταν λογικό. Δεν θα ήταν πρακτικό και δεν θα ήταν σωστό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα