Ο Δ. Τσαγκάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο οικονομολόγος, Δημήτρης Τσαγκάρης, μίλησε στις 20/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Για την ελληνική οικονομία και το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων είπε:  

«Την ώρα που η Ευρώπη έχει υπαρξιακό πρόβλημα, στην Ελλάδα προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ -τα οποία, βεβαίως, λόγω μιας κάποιας απόκλισης, μπορεί να είναι συν άλλα 2,5 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ-,  προσπαθούμε να κάνουμε μια νέα
μίξη πολιτικής, ώστε να μπορέσει αυτό να έρθει πιο ήπια. Προφανώς, στην κατεύθυνση μιας πιο ήπιας διαμόρφωσης του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, θα συνέβαλε καθοριστικά μία επιμήκυνση δύο ή και παραπάνω ετών. Το αίτημα, λοιπόν, που υπάρχει από την ελληνική πλευρά είναι γι' αυτά τα δύο χρόνια. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μία λίγο παθητική στάση στο θέμα. Εκφράστηκε αυτή, χθες, ανάγλυφα, στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, του κ. Στουρνάρα, με τη λογική, "να μείνουμε κάτω από την ομπρέλα και να δούμε, γιατί εάν δεν μείνουμε κάτω από την ομπρέλα, τα πράγματα είναι επικίνδυνα". Βλέπουμε να μπαίνει δηλαδή, για άλλη μια φορά, το δίλημμα "ευρώ ή θάνατος"».

Και πρόσθεσε: «Θα συμφωνούσα με την έκθεση της ALPHA BANK. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να βρεθεί ένα νέο μείγμα πολιτικής σε αυτά τα 11,5 δισ. ευρώ, που να μην πονέσει».

Σε άλλο σημείο είπε: «Ο κρατικός προϋπολογισμός, σε ό,τι αφορά τα έσοδά του, τροφοδοτείται από δύο μόνο στοιχεία. Το ένα είναι η φορολογία, το άλλο είναι ο δανεισμός. Την ώρα, λοιπόν, που δανεισμός δεν υπάρχει -με την έννοια ότι οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα, για έκδοση νέων ομολόγων- και τα έσοδα, η εξαγγελία νέας φορολογίας, είτε σε επίπεδα εμμέσων φόρων, είτε σε επίπεδα άμεσων φόρων, έχει εξαντληθεί -διότι έχεις μία οικονομία που "τρέχει" με μία ύφεση 7%-, σημαίνει ότι και οι δύο βασικοί πυλώνες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα έσοδά σου, είναι αποδυναμωμένοι. Μοιραία, πρέπει να στραφείς στα έξοδά σου. Δεν νομίζω ότι δυόμισι χρόνια τώρα, είτε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ από μόνη της, είτε η μετέπειτα συγκυβέρνηση η λεγόμενη, συν την κυβέρνηση που έχει διαμορφωθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν νομίζω ότι δεν έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που είχαν, ώστε να περικόψουν δαπάνες. Νομίζω ότι όποιες δαπάνες μπορούσαν να περικοπούν, αυτό έχει ήδη γίνει. Επομένως, οι μισθοί του δημόσιου τομέα μοιραία είναι το μόνο στοιχείο το οποίο μπορεί να συμβάλλει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών».  

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα