Μoody’s: Διατηρεί αρνητικό outlook για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί αρνητικό outlook για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας λόγω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της ποιότητας των παγίων και την χαμηλή κερδοφορία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Moody’s σημειώνει ότι το επίπεδο των προβληματικών δανείων που ανέρχεται στα 165 δις. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεεντρικής Τράπεζας

της Ιταλίας – θα παραμείνει υψηλό κατά το επόμενο ενάμισι έτος.

Η αδυναμία της Ιταλίας να εξέλθει της βαθύτερης ύφεσης των τελευταίων 70 χρόνια, σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των εγχώριων επιχειρήσεων έχει σταματήσει την αποπληρωμή των δανείων, κάτι που πλήττει τους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Η εισροή νέων προβληματικών δανείων θα συνεχιστεί έως ότου η οικονομική ανάκαμψη μεταφραστεί σε πιο απτές βελτιώσεις στην απασχόληση, τις καταναλωτικές δαπάνες και τις εταιρικές επενδύσεις» αναφέρει η Moody’s.

«Επιπλέον, το υψηλό κόστος του κινδύνου και τα ισχνά καθαρά έσοδα από τόκους θα διατηρήσουν τις πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών».

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε συνολικές καθαρές ζημιές ύψους 20,6 δις. ευρώ το 2013 και τα έσοδα από τις βασικές δραστηριότητες αναμένεται να είναι οριακά υψηλότερα το 2014, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα