Μ.Μόντι:«Θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησής του, Έλσα Φορνέρο, επιβεβαίωσαν, σε συνέντευξη Τύπου, την αλλαγή μέρους της νέας δέσμης μέτρων για την εργασία.

Ειδικότερα, αντίθετα από ότι είχε αποφασισθεί αρχικά, σε περίπτωση που ένας υπάλληλος θεωρεί ότι απολύθηκε από τον εργοδότη του, για οικονομικούς λόγους, χωρίς όμως να υφίσταται η συγκεκριμένη αιτία θα μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη, ζητώντας να επαναπροσληφθεί. Θα είναι στην δικαιοδοσία του δικαστή να αποφασίζει αν θα
πρέπει να προτιμάται η χρηματική αποζημίωση ή η επαναπρόσληψη.

Το ίδιο πρόκειται να ισχύσει για τις απολύσεις για πειθαρχικούς λόγους που θα θεωρούνται αβάσιμες από τον εργαζόμενο, ενώ, για εκείνες που συνδέονται με διακρίσεις φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικής ταυτότητας και κάθε άλλου είδους, θα είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη.

Τα σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε επίσημα στο κοινοβούλιο, όπου και θα πρέπει να αρχίσει την καθιερωμένη πορεία έγκρισης από τις πολιτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η μεταρρύθμιση του εργασιακού στοχεύει στο να μετατραπούν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου σε «πλειοψηφική μορφή απασχόλησης», όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έλσα Φορνέρο.

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη, η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και η καταπολέμηση της κακώς εννοούμενης εποχικής και παροδικής εργασίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα υπουργός, σύμφωνα με την οποία «θα ενισχυθεί και η περίοδος μαθητείας, μιας ουσιαστικής επαγγελματικής κατάρτισης, που θα πρέπει, όμως, να οδηγεί στην πραγματική πρόσληψη των νέων».

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα κοστίζουν περισσότερο στον εργοδότη, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, και δεν θα μπορούν να ανανεώνονται για συνολικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα έξι μηνών.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις συνεργασίες με «μπλοκάκι» και άλλου είδους, θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι έτσι ώστε οι πιο «χαλαρές» αυτές μορφές απασχόλησης να μην κρύβουν, στην πραγματικότητα, σχέσεις εργασίας με ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις των μόνιμων υπαλλήλων, αλλά χωρίς τις ανάλογες εγγυήσεις.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις ξένες επενδύσεις στην Ιταλία», εξήγησε η Φορνέρο και ο Ιταλός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η μαζική μεταφορά των ιταλικών εταιριών στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα, στη Σερβία».

«Ζητούμε από τους ιταλούς να υπομείνουν κάποιες θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον. Θα αυξήσουμε την φορολογική πίεση αλλά με δίκαιο τρόπο», τόνισε, τέλος, ο Μάριο Μόντι, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του κεντροαριστερού πολιτικού Αντόνιο Ντι Πιέτρο ότι «η συνείδηση του πρωθυπουργού, βαρύνεται με τις πρόσφατες αυτοκτονίες ιταλών πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης».
Keywords
Τυχαία Θέματα