Ένας χρόνος «Διαύγεια»

«Γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η διαφάνεια είναι η βάση για τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στη δημόσια διοίκηση», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παντελής Τζωρτζάκης το πρόγραμμα «Διαύγεια», που συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας, κατά την έναρξη των εργασιών του διήμερου δημιουργικού εργαστηρίου για την εξέλιξη του συγκεκριμένου προγράμματος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Ο κ. Τζωρτζάκης, αφού παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει σήμερα η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στη δημόσια διοίκηση και εκτίμησε ότι

«για να τη δημιουργήσουμε, πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα μας τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και των πολιτών απέναντι στο δημόσιο τομέα».

Επίσης, είπε ότι η τεχνολογία δίνει τα εργαλεία για την ανοικτή διακυβέρνηση, που «βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του δημοσίου και ταυτόχρονα οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση πόρων και σε αύξηση της αποτελεσματικότητας».

Τόνισε δε ότι «η Διαύγεια διασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας και της χρηστής δημόσιας διοίκησης, ενώ διευκολύνει την άμεση πρόσβαση του πολίτη σε πληροφορίες και στοιχεία, που για να τα βρει παλαιότερα, θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο και ταλαιπωρία», συμπλήρωσε ότι «καμιά πράξη δεν εκτελείται εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή της στο Διαδίκτυο», ενώ υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο «συνεισφέρει και στο να πάψει να πλανάται η αντίληψη ότι η πλειοψηφία των στελεχών του δημοσίου τομέα είναι διαπλεκόμενη και διεφθαρμένη».

Τέλος, ο κ. Τζωρτζάκης είπε ότι παρότι η «Διαύγεια» έχει εισπράξει ιδιαίτερα θετικά σχόλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, «πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες στους πολίτες με έμφαση στην εύκολη αναζήτηση των αποφάσεων που αναρτώνται και στην προσωποποίηση της πληροφορίας, αλλά και για τη διαλειτουργικότητά της με άλλες εφαρμογές της δημόσιας διοίκησης.

Την πρώτη ημέρα του εργαστηρίου, εκτός του κ. Τζωρτζάκη, μίλησαν ο γενικός γραμματέας του ΕΚΔΔΑ, Ν. Γεωργαράκης, η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη Μ. Κοτρωνιά, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Ν. Δουλαδίρης, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ι. Ιωαννίδης, εκ μέρους της γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης ο ειδικός σύμβουλος Η. Κορομηλάς, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής Ηλ. Διακυβέρνησης Ι. Τσιάμης, και η σύμβουλος επικοινωνίας Κ. Δρυστέλλα, ως μέλος της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Όλοι οι ομιλητές, αναγνώρισαν την αξία του "Διαύγεια" και έκαναν προτάσεις για τη βελτιστοποίησή του σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνικό, νομικό και υποστήριξης φορέων, ενώ τόνισαν και την ανάγκη για περισσότερη ανοικτή διακυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
τζωρτζακης διαυγεια
Τυχαία Θέματα