Μήνυμα κατά του ρατσισμού από την Ισραηλινή πρέσβη

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Αούσβιτς- Μπίρκεναου, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Αμπα, αναφέρθηκε στην τραγωδία της εξόντωσης έξι εκατομμύριων Εβραίων από τους ναζιστές, στην εξολόθρευση του 90% του ελληνικού εβραϊσμού και στον αφανισμό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, μίας από τις παλαιότερες κοινότητες στην Ελλάδα και στον κόσμο, σε εκδήλωση
που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

«Έπειτα από δώδεκα αιώνες συνεχούς εβραϊκής παρουσίας στην πόλη- στις 25 Μαρτίου 1944- 1.850 Εβραίοι της πόλης συνελήφθησαν από τη μηχανή θανάτου των ναζιστών και των Ελλήνων συνεργατών τους σε μία μέρα και στάλθηκαν στο στρατόπεδο θανάτου Αούσβιτς-Μπίρκεναου, απ' όπου επέστρεψαν μόνο 163» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ισραηλινή πρέσβης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τους Χριστιανούς που βοήθησαν τους Ελληνοεβραίους των Ιωαννίνων, λέγοντας: «τους ευγνωμονούμε όπως κι όλους τους άλλους μη Εβραίους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που έτειναν χείρα ανθρωπισμού για να διασώσουν μέλη του ευρωπαϊκού εβραϊσμού».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την αναβίωση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που προέρχονται από ακραίους Ισλαμιστές καθώς και από εξτρεμιστικές δυνάμεις. «Ο αντισημιτισμός αναβιώνει σε όλο τον κόσμο» επισήμανε κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και υπενθύμισε τα λόγια του αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σύμφωνα με τον οποίο, «το μίσος κατά των Εβραίων απειλεί τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης».

Η Ιρίτ Μπεν-Αμπα έκανε έκκληση προς όλες τις δημοκρατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν αυτές τις ακραίες ιδεολογίες. Τέλος, αναφερόμενη στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου, «τα οποία πρέπει να συνεχιστούν ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα του αντισημιτισμού και του εξτρεμισμού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα