Έκτακτη συνεδρίαση για κυρώσεις προς τη Ρωσία

Εκτάκτως συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Η Ε.Ε. προσανατολίζεται προς την διεύρυνση της μαύρης λίστας των προσώπων κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσε χθες ευρωπαϊκή πηγή. Οι 28 αναμένεται επίσης να αποφασίσουν την ανανέωση της ισχύος των

κυρώσεων κατά ουκρανών αυτονομιστών και ρώσων αξιωματούχων, η οποία λήγει τον Μάρτιο. Προσχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters προβλέπει, την επέκταση του καταλόγου προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και την προετοιμασία νέων μέτρων. Ωστόσο επιφυλάξεις έχει εκφράσει ανάμεσά σε άλλους η Αθήνα και η Λευκωσία. Ο Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα διαμηνύσει στον κ. Τσίπρα ότι μονομερείς προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική δεν θα τον βοηθήσουν».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος με αφορμή τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι την Τρίτη δημοσιοποιήθηκε η δήλωση της Ε.Ε. για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να δοθεί η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του: «Λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί μαζί μας».

«Η Ελλάδα έδωσε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ- Νόβοστι στην ανταπόκριση σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γκρεγκόρζ Σέτινα. "Η Ρωσία πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της, πρέπει να αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζει την ενωμένη, ομόφωνη στάση ολόκληρου του κόσμου", πρόσθεσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, ο οπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν τάσσεται ευνοϊκά προς το παρόν ως προς τη επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εμπλοκή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον απείλησε χθες τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι το τίμημα "θα συνεχίσει να αυξάνεται", εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές. Οσο η Ρωσία δεν σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των υποχρεώσεών της...το τίμημα θα συνεχίσει να αυξάνεται", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε επίσης "τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία" και καταδίκασε"τις βαριές απώλειες μεταξύ αμάχων που προκάλεσε η επίθεση που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία".

Keywords
Τυχαία Θέματα