«Μην γκρεμίσετε όσα πετύχατε»

«Μην γκρεμίσετε όσα πετύχατε». Αυτό είναι το μήνυμα του κορυφαίου στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γέργκ Άσμουσεν προς την Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα.

Ο κ. Άσμουσεν θεωρεί πρόωρη κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους, ενώ σημειώνει ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα

να επιστρέψει στις αγορές. «Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για μείωση του χρέους δεν βοηθούν» σημειώνει.

Ο γερμανός τεχνοκράτης παραπέμπει το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους και του τρίτου πακέτου βοήθειας στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012.

Τονίζει ότι τα επίπεδα ανεργίας είναι απαράδεκτα, και κάποιος πρέπει να εστιάσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους.

Αναφορικά με την οικονομία της ευρωζώνης ο κ. Άσμουσεν επισημαίνει το κίνδυνο εφησυχασμού μετά τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για έξοδο από την ύφεση.

Ακόμη, επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία στην τρόικα.

Στο μεταξύ, στο 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 321 δισ. ευρώ, σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, ύψος μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού το ξέσπασμα της κρίσης.


Keywords
Τυχαία Θέματα