«Μέτωπο Ελλάδας -Ιταλίας στην ΕΕ»

Τη συγκρότηση κοινού μετώπου για μία μεσογειακή διάσταση της Ευρώπης, συζήτησε με την ελληνική πολιτική ηγεσία η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα, βρίσκοντας ευρεία ανταπόκριση. Βασικό βήμα, όπως εξήγησε σε αποκλειστική συνέντευξή της στη Web TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοργάνωση στη
Ρώμη κατά το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας μιας κοινής πρωτοβουλίας για την προώθηση της κοινωνικής Ευρώπης. Που δεν θα βλέπει μόνο το οικονομικό σπρεντ αλλά και το δημοκρατικό σπρεντ, διότι, όπως επισήμανε, με την αύξηση της ακροδεξιάς έχουμε και μία δημοκρατική απειλή.

- Δύο μέρες πολιτικής στην Αθήνα. Ποιο είναι το μήνυμα που αφήνετε;

- Αυτή ήταν η πρώτη μου θεσμική αποστολή ως πρόεδρου της Βουλής στο εξωτερικό και θέλησα να την κάνω εδώ στην Ελλάδα. Συνάντησα την πολιτική ηγεσία αλλά και τις κοινωνικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να βοηθήσουν τους έχοντες ανάγκη αυτήν τη δύσκολη στιγμή που βιώνει η Ελλάδα.

- Ελλάδα και Ιταλία έχουν την ευρωπαϊκή Προεδρία το 2014. Μια μεγάλη ευκαιρία ίσως;

- Σε θεσμικό επίπεδο μοιραστήκαμε την ιδέα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ζητήματα που είναι κοινά. Ιταλία και Ελλάδα είναι δύο χώρες με πολλά κοινά, ζουν δύσκολες στιγμές, βρίσκονται αμφότερες γεωγραφικά στα σύνορα της ΕΕ. Η πρότασή μου ήταν να συγκεκριμενοποιήσουμε την προώθηση της ιδέας μιας Ευρώπης η οποία μέχρι τώρα δεν έχει πολύ αξιοποιηθεί, δηλαδή την ιδέα μιας Ευρώπης που θα βασίζεται στα δικαιώματα, την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης των νέων, διότι αν αληθεύει ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι εντάξει -και τα μέτρα λιτότητας ενίοτε είναι αναγκαία- είναι επίσης αλήθεια ότι από μόνα τους τα μέτρα λιτότητας δεν επαρκούν.

Ζήτησα λοιπόν από τις ελληνικές Αρχές και από τον πρόεδρο Μεϊμαράκη να δεχθεί την πρόσκλησή μου να διοργανώσουμε στη Ρώμη κατά το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας μια κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση αυτής της εκδοχής της Ευρώπης, στοχεύοντας περισσότερο σε μία μεσογειακή διάσταση της Ευρώπης. Εμείς θα έχουμε έναν χρόνο, για πρώτη φορά στα χρονικά- Ελλάδα και Ιταλία δύο εξάμηνα (στην ευρωπαϊκή Προεδρία) για να εστιάσουμε την προσοχή σε θέματα που συνιστούν για εμάς προτεραιότητα. Είναι μία ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον για να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο προωθώντας ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Βρήκα ευρεία ανταπόκριση.

- Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πρωτοβουλίες;

- Οι προτεραιότητες είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης των νέων και να καταφέρουμε να δώσουμε μία ώθηση και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Με μία άλλη Ευρώπη, γιατί δυστυχώς σήμερα η αντίληψη που έχουν οι πολίτες του ευρωπαϊκού νότου είναι αρνητική. Πρέπει λοιπόν να προωθήσουμε μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική.

- Χαρακτηρίσατε την Ευρώπη ως μητριά που επιβάλει τη λιτότητα

- Αυτό είναι που πιστεύουν πολλοί νέοι μας. Οι εικοσάχρονοι και έζησαν τα τελευταία 5- 6 χρόνια με μέτρα λιτότητας σκέφτονται ότι Ευρώπη σημαίνει θυσία, και είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι μπορεί να υπάρχει μία άλλη όψη της ΕΕ. Εμείς έχουμε καθήκον να επιβεβαιώσουμε μία άλλη ιδέα. Ότι είναι θυσία αλλά μπορεί να είναι και κάτι πολύ περισσότερο. Χάρη στην Ευρώπη μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Η Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει η ζωή μας. Αλλά είναι αναγκαίο σήμερα να προωθήσουμε εκείνη τη βάση που έμεινε πίσω πολύ καιρό τώρα.

- Πως εκτιμάτε την ενίσχυση της ακροδεξιάς κυρίως στους νέους;

- Η αύξηση αυτών των ακραίων ομάδων είναι μία ανησυχία για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Εγώ πιστεύω ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις ενάντια σε αυτήν τη μετατόπιση διότι εδώ έχουμε μία δημοκρατική απειλή. Εγώ λέω λοιπόν ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή όχι μόνο στα οικονομικά θέματα αλλά και στα δημοκρατικά. Όχι μόνο στο οικονομικό σπρεντ αλλά και στο δημοκρατικό σπρεντ. Για εμάς λοιπόν, αυτά τα δύο εξάμηνα είναι η ευκαιρία για να προωθήσουμε όλα αυτά και οι επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές και για το μέλλον του μεγάλου ευρωπαϊκού ονείρου.

- Και μία τελευταία ερώτηση: Το θέμα της λαθρομετανάστευσης που πλήττει και τις δύο χώρες μας;

Η μετανάστευση είναι ένα μείζον θέμα της εποχής μας. Είναι μία μεγάλη πρόκληση την εποχή της παγκοσμιοποίησης ανήκει στη σφαίρα της μετακίνησης. Διακινούνται τα κεφάλαια, τα εμπορεύματα, οι ειδήσεις, οι άνθρωποι. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με τρόπο που να θέτει το θέμα σε μία ευρύτερη προοπτική. Όσο δεν υπάρχουν νόμιμα δίκτυα εισόδου στην Ευρώπη θα αυξάνεται η παράνομη μετανάστευση και θα υπάρχει η κατάχρηση του ασύλου. Έτσι πρέπει να έχουμε μία ρεαλιστική οπτική του φαινομένου να το διαχειριζόμαστε και όχι να το υφιστάμεθα. Όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα.

- Ναι αλλά η ευρωπαϊκή νομοθεσία τιμωρεί τις μεσογειακές χώρες

- Εγώ πιστεύω ότι στο μεταναστευτικό πρέπει να πάμε στα αίτια της μετακίνησης των πληθυσμών, γιατί τόσοι άνθρωποι δραπετεύουν διακινδυνεύοντας τη ζωής τους στη θάλασσα για να φθάσουν σε έναν ασφαλή τόπο και να δουλέψουμε πάνω στα αίτια της φυγής τους. Περισσότερη διπλωματία, μεγαλύτερη πίεση πολιτική για να βρούμε τις λύσεις που βρίσκονται στη βάση της φυγής. Στην Ιταλία έρχονται σχεδόν όλοι αυτοί που ζητούν πολιτικό άσυλο που έφυγαν από τη Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Συρία, ξέρουμε από τι δραπετεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Και πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρεώσεις, το 85% των προσφύγων ζει στον νότο του κόσμου, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί και να παντρέψει την ίδια στιγμή ανάγκες ασφαλείας αλλά και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να υπερτερεί το ένα σε βάρος του άλλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα