Θεσσαλονίκη: Μνημόνιο ανάπλασης

Την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, την αναβάθμιση της περιοχής της Ευαγγελίστριας, αλλά και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων υπογειοποίησης της οδού Βασιλέως Γεωργίου (στο ύψος του νέου δημαρχιακού μεγάρου) περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης και της "Εγνατία Οδός ΑΕ", που, ήδη έλαβε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού δήμου (στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Σώματος)
και αναμένεται να πάρει "σάρκα και οστά" το συντομότερο δυνατό.

"Πρόκειται για μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ του δήμου και της εταιρείας για να μπορέσει η 'Εγνατία Οδός' να υποστηρίξει την εκτέλεση κάποιων έργων στην πόλη της Θεσσαλονίκης" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας Πάρις Σαββαΐδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σ' αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στη σύνταξη μελετών και την αναζήτηση δυνατοτήτων για τη χρηματοδότηση του "εγχειρήματος".

Το πρώτο έργο αφορά την αναβάθμιση της Πλατείας Διοικητηρίου και κυρίως την ανάδειξη των μνημείων στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ανακατασκευή της πλατείας, η οποία θα λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο δήμος δεν πρόκειται να αποδεχθεί τυχόν προτάσεις που θα προβλέπουν τη δημιουργία πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου, καθώς- όπως υπογράμμισε- προτεραιότητα είναι το ζήτημα της προστασίας και της ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Για το δεύτερο έργο, "Ανάπλαση της περιοχής της Ευαγγελίστριας και ακτινική σύνδεση του θαλασσίου μετώπου με την Εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης", ο κ. Κουράκης τόνισε ότι πρόθεση του δήμου είναι οι παρεμβάσεις ήπιας μορφής για την (περιοχή) Ευαγγελίστρια, τους "Κήπους του Πασά" και για το νοσοκομείο 'Άγιος Δημήτριος".

Στην περιοχή βρίσκονται τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, οι Κήποι του Πασά (έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο) και το νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" (έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του).

Το τρίτο έργο είναι "η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου στη θέση του δημαρχιακού μεγάρου με κατασκευή πλατείας δημαρχείου". Πρόκειται για σχεδιασμό που βρίσκεται στο πιο πρώιμο στάδιο, δήλωσε ο κ. Σαββαΐδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουράκης επεσήμανε πως, πρόκειται για έργο που εκτιμάται ότι θα "ανακουφίσει" την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ανοικτό χώρο που θα φθάνει, μεταξύ άλλων, μέχρι και το αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα