Μετέτρεψε την τραγωδία σε τέχνη

Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που διαθέτει η χώρα μας και του οποίου τα έργα κοσμούν τα πέρατα του κόσμου, φιλοτέχνησε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στο Οτράντο της Ιταλίας.

Δημιούργησε την Απόβαση, ένα μνημείο που θα θυμίζει σε όλους τα όνειρα των ανθρώπων που βρέθηκαν στον βυθό την ώρα που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο.

Το «Kater I Rades», το αλβανικό πλοίο που εμβολίστηκε από ιταλικό πολεμικό στις 28 Μαρτίου 1997 παρασύροντας στον θάνατο 81 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά -αυτή η τραγωδία- μετουσιώθηκε σε έργο τέχνης.

Ο
Κώστας Βαρώτσος μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» για τις δυσκολίες που συνάντησε στην κατασκευή του έργου: «Οι δυσκολίες ήταν τεχνικές, αλλά οι πιο σημαντικές ήταν οι ψυχολογικές. Ήταν η πρώτη φορά που δούλευα πάνω σ' ένα αντικείμενο που οδήγησε στον θάνατο 81 ανθρώπους. Όταν άνοιξα την κοιλιά του σκουριασμένου κουφαριού σωριάστηκαν μπροστά μου όλα τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων αυτών».

Ο Κ. Βαρώτσος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης: «Η άποψη μου είναι ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος πάνω στον πλανήτη έχει το δικαίωμα να επιλέξει να ζει όπου αυτός επιθυμεί. Ο πλανήτης ανήκει σε όλους τους ανθρώπους. Η τρομακτική συσπείρωση πλούτου στις χώρες της Δύσης δημιούργησε τρομακτικές ανισότητες, οι οποίες σήμερα με τις δυνατότητες πληροφόρησης που υπάρχουν, προκαλούν ένταση του φαινομένου με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι βασικά πολιτικό. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την ανισότητα, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».
Keywords
Τυχαία Θέματα