Μετά τις 20 Αυγούστου οι περαιτέρω κινήσεις

Την ώρα που τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα του Πρωθυπουργού φουντώνουν, το Μαξίμου στέλνει μήνυμα ότι τα πάντα παραπέμπονται για μετά τις 20 Αυγούστου. "Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Προσθέτουν ότι "από τις 20 Αυγούστου και μετά

θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις".

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο θα έχει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι διαδικαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες για την τελική υπογραφή της δανειακής συμφωνίας.

Κλιμακώνει, στο μεταξύ, τις επιθέσεις της εναντίον της κυβέρνησης η Αριστερή Πλατφόρμα. “Νεοαποικιακό μνημονιακό έκτρωμα” χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας ο ιστότοπος iskra. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κορόιδευε τον ελληνικό λαό και ενέπαιζε τη Βουλή, εμφανίζοντας για λόγους σκοπιμότητας, το τρίτο μνημόνιο να 'κινδυνεύει' τάχα, να μην περάσει στο Eurogroup εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας «Μάλιστα, η κυβέρνηση έφτανε στο σημείο να κατηγορεί την Αριστερή Πλατφόρμα πως συμπλέει περίπου, με το Grexit του Σόιμπλε, ο οποίος αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο καλούς συμμάχους της κυβέρνησης, με την οποία έχει εγκαινιάσει μια πολύ καλή σχέση με 'άριστο μέλλον».

Την ίδια ώρα, συνέδριο για τον πολιτικό επανακαθορισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουν 17 βουλευτές του κόμματος, που ψήφισαν με διαφορετικούς τρόπους στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και για το τρίτο μνημόνιο, ζητώντας να διασφαλιστεί πάση θυσία η ενότητα του.

Σε κείμενό τους, οι βουλευτές σημειώνουν: «Αναγνωρίζουμε ότι η ενότητα έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός. Σήμερα, απαιτείται η κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της στις νέες συνθήκες και δεδομένα. Είμαστε βέβαιοι ότι η εφαρμογή του Μνημονίου δεν μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση».

Την πρόθεσή του να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι το κόμμα συνέβαλε ως τώρα με τη θετική ψήφο του στο να μείνει η χώρα όρθια, να μη βρεθεί εκτός ευρωζώνης, να μη βιώσει ο λαός τη φτωχοποίηση και το Grexit. » Τώρα κλείνει αυτός ο κύκλος. » Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των Τσίπρα –Καμμένου και φυσικά δεν θα την παράσχουμε εάν μας ζητηθεί. » Στο εξής, κάθε κυβερνητική και νομοθετική πρωτοβουλία θα κρίνεται και θα αξιολογείται κατά περίπτωση. » Ας φροντίσει ο Πρωθυπουργός να δράσει και να μην αποδράσει με πρόωρες εκλογές και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα