Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία για εκμετάλλευση ΦΑ

Στο Ισραήλ η κυβέρνηση, μετά από οκτάμηνο αδιέξοδο, κατά τη διάρκεια του οποίου σχεδόν όλες οι διαδικασίες, που αφορούν το φυσικό αέριο, είχαν παγώσει, ενέκρινε χθες τους αναθεωρημένους όρους, που αφορούν την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της χώρας.

Η έγκριση ήρθε μόλις τέσσερεις μέρες μετά τη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών και της διυπουργικής ομάδας Ισραηλινών αξιωματούχων. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκριναν τη συμφωνία για το περίγραμμα με συντριπτική πλειοψηφία.

Την καταψήφισε ο Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος, Αβί Γκαμπάι, ενώ τρεις

Υπουργοί τήρησαν αποχή. Η απόφαση θα βάλει στα ταμεία του κράτους εκατοντάδες δισεκατομμύρια σέκελ δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτά τα χρήματα, είπε, θα ωφελήσουν την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και άλλες εθνικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», παρά το γεγονός ότι το περίγραμμα της απόφασης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, το έγγραφο της συμφωνίας πιθανό να χρειαστεί να τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της ισραηλινής βουλής (Κνεσέτ).

Οι νεότεροι όροι, που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφορούν, κυρίως, τα συστήματα τιμολόγησης, την ανάπτυξη του Λεβιάθαν και την κυβερνητική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας οι εταιρείες φυσικού αερίου θα πρέπει να προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή σε όλους τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με δυναμικότητα άνω των 20 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τους όρους της παρούσας συμφωνίας, ο Όμιλος Delek θα πουλήσει τα δικαιώματά του στα κοιτάσματα Ταμάρ, Καρίς και Τανίν στα επόμενα έξι χρόνια.

Η Noble Energy, εξάλλου, θα μειώσει σταδιακά τη συμμετοχή της στο Ταμάρ, σε ποσοστό, που δεν θα ξεπερνά το 25%, κατά το ίδιο

χρονικό διάστημα.

Στην εξαετία αυτή η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι ρυθμιζόμενη.

Παρά τις νέες αυστηρότερες αναθεωρήσεις, που ισχύουν για το κοίτασμα Λεβιάθαν, το πλαίσιο συμφωνίας υποστηρίζει ότι οι εταιρείες θα είναι σε θέση να παραμείνουν χωρίς καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει το δικαίωμα, ωστόσο, απαιτείται η χωριστή εμπορία του φυσικού αερίου μετά από 10 χρόνια λειτουργίας ή λιγότερα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα