Μελέτη για τα επίπεδα CO2 σε κλειστούς χώρους

Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε εσωτερικούς χώρους έχουν αρνητικές συνέπειες για την ικανότητα του ανθρώπου να λαμβάνει αποφάσεις, αλλά και για την απόδοσή του σε διάφορες εργασίες, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Στο πλαίσιο των ερευνών τους, Αμερικανοί ερευνητές εξέθεσαν 22 υγιείς ενήλικες σε τρία διαφορετικά επίπεδα συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα - 600 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), 1.000 ppm και 2.500 ppm- μέσα σε χώρο με τις προδιαγραφές γραφείου.

Oι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μια σειρά από τεστ

εναλλαγής ρόλων. Το σενάριο τους ζητούσε να διαχειριστούν έναν οργανισμό που αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών προβλήματα, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ικανότητές τους στη λήψη αποφάσεων.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, η απόδοσή τους ήταν σημαντικά μειωμένη σε έξι από τα εννέα τεστ, όταν οι συγκεντρώσεις ήταν 1.000 ppm, ενώ επιδεινώθηκε περαιτέρω με την αύξηση των συγκεντρώσεων στα 2.500 ppm.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με τις αυξημένες απουσίες μαθητών και τη μειωμένη απόδοσή τους, «όμως ποτέ δεν περιμέναμε ότι ευθυνόταν άμεσα το ίδιο το CO2», λέει ο Ουίλιαμ Φισκ, ερευνητής στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϊ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Το διοξείδιο του άνθρακα ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως τα αποτελέσματα της νέας μελέτης καταδεικνύουν ότι ακόμη και το αέριο που εκπέμπεται με κάθε ανθρώπινη ανάσα, μπορεί να έχει πιο άμεσες συνέπειες για τον άνθρωπο. «Τα δεδομένα προκαλούν έκπληξη», λέει ο Ρότζερ Χέντρικ, μηχανικός περιβάλλοντος και επικεφαλής επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τις προδιαγραφές εξαερισμού κτιρίων, στο Μπόλντερ του Κολοράντο. «Τα 1.000 ppm θεωρούνταν σημείο αναφοράς στον καλό εξαερισμό».

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο ύπαιθρο κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 350 και 400 ppm, ενώ σε εσωτερικούς χώρους τα 600 ppm θεωρούνται φυσιολογικά. Σύμφωνα ωστόσο με το Χέντρικ, μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 2.500 ppm όταν σε ένα χώρο που δεν αερίζεται σωστά βρίσκονται ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι, όπως συμβαίνει π.χ. σε σχολεία ή μεγάλα γραφεία.

Όπως λέει ο ίδιος, εάν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, «θα πρόκειται για μια πολύ ισχυρή ένδειξη ότι οι ρυθμοί εξαερισμού πρέπει να αυξηθούν», καθώς οι ισχύουσες προδιαγραφές ορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με άξονα τον έλεγχο των οσμών που αναδίδει το ανθρώπινο σώμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα