Η λίστα Λαγκάρντ του Βαξεβάνη, ηχηρά ονόματα και διαψεύσεις

Την ώρα που ο Άρειος Πάγος διαβιβάζει στη Βουλή την κατάσταση με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στις επίμαχες λίστες, το περιοδικό του δημοσιογράφου Κώστα  Βαξεβάνη,  HOT DOC δημοσιεύει μία λίστα, η οποία όπως ισχυρίζεται είναι η περιβόητη λίστα «Λαγκάρντ».

Με έκτακτη έκδοση, το περιοδικό δημοσιεύει μία λίστα με 2.059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC, στην Ελβετία.

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα από τον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό χώρο και βλέπουμε επιχειρηματίες όπως τον Γιώργο και Φώτη Μπόμπολα, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τους αδελφούς Μαρινόπουλους, τις εφοπλιστικές οικογένειες Μαρτίνου και Πατέρα, σχεδόν όλους τους γνωστούς κοσμηματοπώλες, τον Δημήτρη Κοπελούζο, καθώς και την επιχειρηματική οικογένεια Μπενρουμπή. Ακόμα υπάρχουν ονόματα μεγαλοδικηγόρων όπως ο Φραγκίσκος Ραγκούσης και ο Σταύρος Παπασταύρου ενώ την εμφάνισή του κάνει και το όνομα του Ανδρέα Δριμιώτη της Singular Logic.

Στο δημοσίευμα του περιοδικού, υποστηρίζεται ότι τα στοιχεία ήρθαν στη διάθεση τους από έναν αναγνώστη, ο οποίος απέστειλε ένα usb που περιελάμβανε τη λίστα.
Αυτό προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς έως τώρα ήταν γνωστό, από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών και από το ρεπορτάζ, ότι η λίστα δόθηκε στην Ελλάδα σε μορφή cd (το οποίο ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θυμάται που το έβαλε), ενώ σε μορφή usb το είχε ο Ευάγγελος  Βενιζέλος (του το παρέδωσε ο Γ. Διώτης), ο οποίος, όπως ανέφερε το κράτησε ως «αντικείμενο» στο προσωπικό του αρχείο, προτού το παραδώσει στο Μαξίμου, στις 2 Οκτωβρίου, και κατόπιν να παραδοθεί στο ΣΔΟΕ.
Επίσης, γνωρίζαμε ότι η λίστα περιλαμβάνει 1.991 ονόματα Ελλήνων που κατέθεσαν χρήματα στην Ελβετική HSBC, ενώ στο δημοσίευμα του HOT DOC υπάρχουν 2.059 ονόματα.

Άμεσα κανένας δεν επιβεβαίωσε τη γνησιότητα της λίστας (μετά τη δημοσίευση, το περιοδικό υποστηρίζει ότι έχει γίνει διασταύρωση), ενώ είναι σαφές ότι εντός αυτής υπάρχουν πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια που  νομίμως διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν είναι φοροφυγάδες.
Στο δημοσίευμα υπάρχουν μόνο τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα, σε κάποιες περιπτώσεις και η επαγγελματική τους ιδιότητα, όχι όμως τα ποσά των καταθέσεων και οι σχετικοί κωδικοί.

Υπενθυμίζεται ότι από όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω ρεπορτάζ, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές αρχές όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας ενημέρωσαν την ελληνική ΕΥΠ και τον τότε διοικητή της Κ. Μπίκα ότι στα χέρια του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών υπήρχαν κατάλογοι με έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.
Το ψηφιακό αρχείο έφθασε τελικώς στις ελληνικές αρχές κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Επισημαίνεται ότι δεν έχει γνωστό το πόσα αντίγραφα της λίστας υπήρχαν, καθώς επίσης και το εάν οι ελληνικές ή οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο του αρχείου.

Αμφισβητούν τη λίστα

Η λίστα ήδη αμφισβητήθηκε από πρόσωπα που είδαν το όνομα τους σε αυτή. Μιλώντας

Keywords
Τυχαία Θέματα