Μεγάλη έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για το Μνημόνιο

Επικαιροποιημένο, αναθεωρημένο, αναδιαρθρωμένο, επιμηκυμένο, μετράει ήδη ένα χρόνο στην πολιτική σκηνή, στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Πώς ξεκίνησε, πώς εξελίχθηκε η υπόθεση του Μνημονίου και πού βρισκόμαστε τώρα;
Το μεγάλο αφιέρωμα του σταθμού μας θα παρουσιάζεται έως και την Παρασκευή 27/5, στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη, «Αθήνα Σήμερα».
* Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, αναπληρωτής καθηγητής Μάρκετινγκ στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών
και διδάκτωρ του Warwick Business School, στη Νατάσα Αδαμοπούλου, είπε:

«Έχουμε δει μια μείωση της δαπάνης, που κάνουν οι καταναλωτές. Αυτή η μείωση, δεν είναι ίδια σε όλες τις αγορές. Υπάρχουν κλάδοι που έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 20%, 30% και 40% μερικές φορές. Και υπάρχουν και κλάδοι οι οποίοι είναι περισσότερο αμυντικοί, είναι περισσότερο ανελαστικοί και εκεί η μείωση είναι πολύ μικρότερη, όπως -για παράδειγμα- στο κλάδο των super market, όπου η εκτίμηση που κάνουμε εμείς -από την έρευνά μας-, για τη μείωση της δαπάνης του 2011, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, είναι της τάξεως του 3,75% - 4%. Ο κλάδος των τροφίμων -ακριβώς επειδή είναι ένας κλάδος που αφορά είδη καθημερινής χρήσεως, για τα οποία δεν μπορεί να γίνει και πολύ μεγάλη οικονομία- ανθίστανται στην οικονομική κρίση, όχι τελείως, αλλά πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους, για τους οποίους είναι πλέον δραματικές οι συνέπειες...».
* Ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΒΟΥΓΙΟΣ, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου στη Νατάσα Αδαμοπούλου, τόνισε:

«Είχαμε, καταρχήν, το πάγωμα των συντάξεων, των κυρίων από το Γενικό Λογιστήριο, αλλά και των επικουρικών συντάξεων από το ταμείο Αρωγής, που παίρνουμε. Επίσης και το μέρισμα που παίρνουμε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Όλα αυτά τα ποσά, πάγωσαν. Στη συνέχεια, είχαμε τα δώρα. Πέραν τούτου, είχαμε και μια μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας από το ΛΑΦΚΑ. Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, μεταξύ μας. Αλλά, αλληλεγγύη που να κάνουμε μόνο εμείς, οι συνταξιούχοι;».

Και πρόσθεσε: «Η "δεξαμενή" των συνταξιούχων, έχει πλέον στεγνώσει, έχει φτάσει στον πάτο. Δεν αντέχει πλέον άλλες αφαιμάξεις... Ας το πάρει χαμπάρι η κυβέρνηση και ας μη σπεύσει, πλέον, προς εμάς. Διαφορετικά, πλέον, θα μας βρει στους δρόμους, με κάποια άλλη στάση. Είμαστε όλοι πολύ φοβισμένοι, οι συνταξιούχοι. Είμαστε οι πιο ευάλωτοι... Ασφαλώς υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι που αναζητούν εργασία, που είναι -κατά το πλείστον- μαύρη εργασία».
* Ο κ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ,  διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, στη Νόνη Καραγιάννη και τον Τάσο Παππά, είπε:

«Νομίζω, ότι έχουν αλλάξει πολλά. Το βασικό είναι, ότι μέσα σε αυτό το χρόνο έχει εγκατασταθεί απολύτως ένα κλίμα απαισιοδοξίας, μία αίσθηση έλλειψης προοπτικής, που από ένα σημείο και μετά, νομίζω ότι δεν είναι μαχητό να μπορέσουμε να βγούμε από το πρόβλημα, εάν δεν αντιστραφεί αυτό το κοινωνικό κλίμα. Αυτό, είναι η πρώτη αλλαγή. Η δεύτερη αλλαγή είναι, ότι αυτό που κυριαρχεί πι
Keywords
Τυχαία Θέματα