Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, εν μέσω των συνεχιζόμενων σεναρίων περί Grexit, με τις απώλειες πριν από λίγο να φτάνουν το 2,3%. Παράλληλα, στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 9 ετών υποχωρεί σήμερα η ισοτιμία του ευρώ, στα επίπεδα του 1,19 δολαρίου, καθώς οι αγορές προεξοφλούν επέκταση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το

ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,1973 δολάριο. Το ευρώ βρίσκεται στα 144,064 γεν, στο 0,7817 με τη στερλίνα και στο 1,2014 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,21% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 120,325 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5315 με τη στερλίνα και στο 1,0038 με το ελβετικό φράγκο.

Με πτώση άρχισαν και οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο,ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,12%, με απώλειες 7,83 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 6.539,97 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο βασικός δείκτηςDax υποχώρησε κατά 0,30% στις 9.735,65 μονάδες. Με ελαφρά πτώση έκλεισεη πρώτη συνεδρίαση του 2015 στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,24%, καταγράφοντας απώλειες 42,06 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.408,71 μονάδες.

“Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου”, διαβεβαίωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με αφορμή το δημοσίευμα του Spiegel, ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο κ. Γκάμπριελ πρόσθεσε πάντως ότι η Ευρωζώνη δεν εκβιάζεται και πως η όποια κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε.

Μήνυμα στέλνει και ο Γάλλος Πρόεδρος. “Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το μέλλον τους, την επόμενη κυβέρνησή τους, όμως θα πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος την προσεχή Κυριακή θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Συνεχίζονται εν τω μεταξύ, τα δημοσιεύματα για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης. “Οι πολιτικοί εξτρεμιστές μπορεί να είναι οι σωτήρες της Ευρωζώνης”, αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times ο Wolfang Munchau. O αναλυτής εκτιμά επίσης ότι το 2015 θα είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα έχει τη δική της «στιγμή της αλήθειας», καθώς “η πιθανότητα τουλάχιστον ενός πολιτικού σοκ, είναι πραγματικά πολύ υψηλή, μέσω των εκλογικών διαδικασιών σε Ελλάδα και Ισπανία.
«Το μεγάλο άγνωστο είναι ο Αλέξης Τσίπρας διότι θα εκλεγεί με μια ριζοσπαστική πλατφόρμα και εάν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει, η κυβέρνησή του δεν θα διαρκέσει πολύ», τονίζει αναλυτής του Bloomberg.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Ποδέμος στην Ισπανία οι εναλλακτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κερδίσουν τις προσεχείς εκλογές, προς μεγάλη θλίψη των Βρυξελλών», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation». “Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο Grexit” και το μήνυμα μοιάζει να είναι: αφήστε τους να φύγουν», λέει η βρετανική Guardian, η οποία σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι εκλογές είναι μια μάχη ανάμεσα στον μπουρζουά Σαμαρά και το «new kid on the block» Τσίπρα. Οι Financial Times τονίζουν: “μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση χρέους, δεν είναι ειλικρινής που αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη.
«Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος», λέει η γερμανική Die Welt, η οποία τονίζει: «Ένα Grexit δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό».
Η τρόικα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας, αναφέρουν οι NYT προτείνοντας την αναβολή των αποπληρωμών των δόσεων που λήγουν τον επόμενο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα