Μας στηρίζει ο ένας στους τρεις Αυστριακούς

«Ο ένας στους τρεις λέει "ναι" στην κοινοτική βοήθεια για τους Έλληνες», τιτλοφορεί σημερινό της δημοσίευμα η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επισημαίνοντας στον υπότιτλο, πως μπορεί μεν οι Αυστριακοί να εξακολουθούν να είναι στην πλειονότητά τους κατά της δανειοδότησης της Ελλάδας και υπέρ της εξόδου της από το ευρώ, ωστόσο αυτή η αρνητική στάση μειώνεται.

Στο εκτενές δημοσίευμα σχολιάζονται τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης για λογαριασμό της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης, που παρουσιάστηκαν

στη χθεσινοβραδινή εβδομαδιαία οικονομική της εκπομπής «Eco».

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης, Βόλφγκανγκ Μπάχμαγερ, οι Αυστριακοί τοποθετούνταν σε δημοσκοπήσεις στο παρελθόν, πάντα εναντίον της διάσωσης της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη, όμως στην τωρινή δημοσκόπηση προκαλεί εντύπωση, ότι αυτή η αρνητικότητα παρουσιάζει πτώση.

Έτσι, ενώ τον Απρίλιο του 2010, τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 77%) ήταν κατά της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 59%, κάτι που, όπως σχολιάζει ο ίδιος, δείχνει ότι οι Αυστριακοί εξακολουθούν μεν να βλέπουνμε επιφύλαξη την οικονομική βοήθεια, όμως έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που αποδέχονται την καταβολή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η εξήγηση που δίνει ο κ. Μπάχμαγερ είναι ότι, αφενός αρχίζει σταδιακά και επηρεάζει η εκστρατεία υπέρ του μηχανισμού διάσωσηςτου ευρώ και αφετέρου τα «σενάρια τρόμου» για τις συνέπειες μιας κατάρρευσης της ευρωζώνης (έπειτα από μια έξοδο της Ελλάδας) προκαλούν ανησυχίες στους ανθρώπους.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και ως προς το αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη: πριν από δύο χρόνια οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70% ήταν υπέρ της εξόδου της από το ευρώ, ενώ τώρα η αποκαλούμενη «Grexit» επικροτείται «μόνον» από το 57%.

Στις δηλώσεις του στην «Κουρίρ», ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης σημειώνει πως το θέμα της Ελλάδαςχάνει σε εκρηκτικότητα, κάτι που εξηγεί και το ότι οι ερωτηθέντες, στηνπλειονότητά τους, είναι της άποψης πως θα επιστραφεί στην Αυστρία, τουλάχιστον ένα μικρό μέρος των χρημάτων των δανείων προς την Ελλάδα.

Στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως οι αρνητικότεροι στο θέμα της Ελλάδας, είναι οι ψηφοφόροι του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, οι οποίοι, σε ποσοστό 92% είναι της γνώμης ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί τίποτε από τα χρήματα των δανείων.

Ο Βόλφγκανγκ Μπάχμαγερ είναι της άποψης ότι, ενόψει των αυστριακών βουλευτικών εκλογών -που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2013- το θέμα της Ελλάδας θα επανακτήσει εκρηκτικότητα και η σχετική συζήτηση θα προκαλέσει πολύ μεγάλη πολιτική πόλωση στη χώρα, λόγω και της πρόβλεψης ότι την επόμενη χρονιά η κρίση θα γίνει αισθητή και στην Αυστρία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα