Ντράγκι για κεντρική τράπεζα Ουγγαρίας

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ουγγαρίας απαιτείται να διατηρήσει την ανεξαρτησία του προκειμένου να εμπνέει φερεγγυότητα, κάνοντας μια έμμεση προειδοποίηση εναντίον της επέμβασης της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας

την τελευταία διετία διασταυρώνει τα ξίφητης με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν για την ανεξαρτησία της, ένα θέμα που έχει ψυχράνει και τις σχέσεις της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Τον Φεβρουάριο, ο Ορμπάν θα επιλέξει έναν νέο διοικητή προς αντικατάσταση του Άντρας Σιμόρ στην κεφαλή της κεντρικής τράπεζας, του οποίου η εξαετής θητεία λήγει τον Μάρτιο. Αναλυτές πιστεύουν πως ο Ορμπάν θα επιλέξει μία φιλοκυβερνητική προσωπικότητα, μετατρέποντας την τράπεζα σεένα ακραιφνώς πολιτικό όργανο.

«Ένα βασικό προαπαιτούμενο για μίααξιόπιστη νομισματική πολιτική είναι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Και η απώτατη επιτυχία μίας κεντρικής τράπεζας στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών εξαρτάται από την αξιοπιστία της», δήλωσε ο Ντράγκι, σε συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας.

Οευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε πως ανεξαρτησία σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να διαθέτει τα αναγκαία μέτρα και εργαλεία για να επιτύχει τον στόχο της, τη νομισματική σταθερότητα, χωρίς επεμβάσεις.

Επίσηςπρόσθεσε πως η μείωση των βασικών επιτοκίων σε μία υπερχρεωμένη οικονομία ενδέχεται να οδηγήσει σε πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ηοποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και ναεξουδετερώσει τα αποτελέσματα των οικονομικών κινήτρων.

«Μία αξιόπιστη αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε μικρές ανοικτές οικονομίες εξαρτώνται επίσης από την αναγνώριση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας του αντίκτυπου που έχουν οι αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», εξήγησε ο Ντράγκι.

Ο Σίμορ επέκρινε στη διάρκεια της ίδιας συνδιάσκεψης την οικονομική πολιτική τουΟρμπάν, τον οποίο κατέστησε υπεύθυνο για την «κρίση εμπιστοσύνης», με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η χώρα.

Ο Σίμορ στηλίτευσε τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης στην κατάρτιση της οικονομικής πολιτικής,ζητώντας τη δημιουργία ενός πιο «προβλέψιμου» οικονομικού περιβάλλοντος.

Επίσης συμβούλευσε την ουγγρική κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες μαστίζονται από την φορολόγησή τους λόγω της κρίσης, μέτρο που έγινε μόνιμο από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τον Σίμορ, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και η υπερχρέωση της χώρας απαιτούν «τεράστιες θυσίες» : «Η Ουγγαρία δεν αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές, η βαθμολογία της-από τους οίκουςαξιολόγησης-είναι η χειρότερη από το 1990 και όσον αφορά την ανάπτυξη είμαστε οι τελευταίοι στην περιοχή», δήλωσε.

Ο Σίμορ πρόσθεσε πως ηευκαιριακή πολιτική του Ορμπάν για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν απέφερε καρπούς, απεναντίας δημιούργησε «ένα περιβάλλον αβεβαιότη

Keywords
Τυχαία Θέματα