Μάχη με τον χρόνο για συμφωνία

Μάχη με το χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας δίνει η κυβέρνηση που επιδιώκει λύση έως την Πέμπτη, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zuitung ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό για πιθανό Grexit και πως το Eurogroup θα αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν οι θεσμοί δεν δώσουν γρήγορα ένα θετικό μήνυμα.

Πηγές των Βρυξελλών εξάλλου που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg,

αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν επιθυμεί συμφωνία πριν από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα και ότι πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Γιούνγκερ για συμβιβασμό όλων των πλευρών.

Καθοριστική για την επίτευξη συμφωνίας είναι η αξιολόγηση που κάνουν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι του προέδρου της Κομισιόν επί των νέων προτάσεων που προσκόμισε η Ελληνική αντιπροσωπεία. Αν κριθούν επαρκείς, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν οι κύριοι Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Φύση αισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε διαμηνύσει σε συνεργάτες του πως «Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα πει το μεγάλο ΟΧΙ αν οι εταίροι επιμείνουν σε πολιτικές υποτέλειας, και παράλληλα απέκλεισε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα